дом Новини Окръжен съд потвърди мярката „задържане под стража“ на мъж от Яким Груево,...

  Окръжен съд потвърди мярката „задържане под стража“ на мъж от Яким Груево, откраднал от магазин 70 лева и две кутии цигари

  0
  ДЯЛ

  Тричленен състав на Окръжен съд Разград потвърди определението на Районен съд Исперих, с което е взета най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Неждет А. от исперихското село Яким Груево, информират от правораздаванелната институция. Той е привлечен като обвиняем за кражба от хранителен магазин, извършена в условията на опасен рецидив.

  На 26 октомври управителката на търговски обект в селото установила, че входната врата е разбита, а от магазина липсват сумата от 70 лева и две кутии цигари. В резултат на предприетите бързи издирвателни действия е установен и извършителят – 52-годишният Неждет А., който в хода на досъдебното производство, водено от РУ на МВР Исперих, е признал участието си в престъплението.
  В съдебната зала адвокатът му представи протокол за доброволно предаване, удостоверяващ, че нанесените в размер на 80 лева щети, вече са възстановени от обвиняемия на пострадалото от престъплението лице.

  Съдът счете, че на база събраните доказателства и направените самопризнания, по безспорен начин е доказана съпричастността на обвиняемия Неждет А. към инкриминираното деяние. Налице е и опасност да извърши ново престъпление. Той многократно е осъждан за престъпления против собствеността, но не се е поправил и превъзпитал. За това престъпление законодателят е предвидил наказание „лишаване от свобода“ от 3 до 15 години. В съдебната зала мъжът от Яким Груево декларира, че е с влошено здравословно състояние, но не успя да представи доказателства в подкрепа на това твърдение. Съдебният състав прецени, че жалбата му е неоснователна и потвърди определението на Районен съд Исперих, с което е взета най-тежката мярка за процесуална принуда „задържане под стража“.
  Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.