дом Новини Маските на открито стават задължителни от четвъртък

  Маските на открито стават задължителни от четвъртък

  0
  ДЯЛ

  Маските стават задължителни и на открито от четвъртък, 22 октомври, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов. Това ще се случи със заповед, която ще бъде издадено утре. 

  „Очакваме намаляване на заболеваемостта, ако се спазват стриктно мерките. В други държави това е факт. Ще дадем един ден възможност на българските граждани, за да се снабдят с маски и считаме, че от четвъртък маските на открито ще бъдат задължителни за всички“, заяви проф. Ангелов.

  „Носенето на предпазните средства ще бъде задължително за всички до края на месец ноември, ако ситуацията остане такава“, категоричен бе здравния министър.

  По-рано днес министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов се обяви „за“ задължителното носене на маски на открито. По думите му това е най-леката възможна мярка за ограничаване на разпространението на COVID-19.

  Мярката беше обсъдена по време на заседанието на експертните съвети по епидемиология и инфекциозни болести.

  „По време на срещите в страната колеги от всички структури изразяват притесненията си, свързани с повишаването на заболяемостта, и настояват за по-строг контрол на ситуацията и въвеждане на маски на открито“, коментира проф. Ангелов.

  В доклад на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев също се отправя предложение за въвеждане на маски или друго средство, покриващо носа и устата, на открито.

  Мярката се прилага и в други държави, регистрирали ръст на случаите на коронавирус, допълни той.