дом Новини ДПС пред националния културен храм в Разград: „Никой не може да раздели...

  ДПС пред националния културен храм в Разград: „Никой не може да раздели нашето общество, религията е за да обединява хората , а не да ги разделя!“

  0
  ДЯЛ

  Многолюдна тържествена церемония беляза откриването на реставрационните дейности на разградската  джамия „Магбул Ибрахим паша“, която бе съпроводена с голяма молитва за здраве и благополучие.

  Днес пред храма, обявен за паметник на културата храм, намиращ се в центъра на областния град официални изявление по повод стартирането на дългоочаквания ремонт направи разградският депутат и зам.-председател на ДПС Ахмед Ахмедов, който отбеляза, че един от най-красивите образци на класическата османска архитектура „вече повече от 60 години е затворен благодарение на един тоталитарен режим. Днес ние ставаме свидетели на един катарзис, като хората които я затвориха навремето, днес имат честта и смелостта да я отрият, за което ние ги приветстваме!“ посочи Ахмедов по повод организираното от 11 часа днес поставяне на началото на обновяването и реализацията на инвестиционния проект за консервация и реставрация на храма.

  „Днес е важен ден за всички нас, защото нашето поколение се надяваме да остави един работещ храм – ние като общност не може да избягаме от нашите символи и сме длъжни винаги да ги съхраняваме!

  Този национален паметник на културата ще се реставрира благодарение на спогодбата между Република Турция и Република България – както Желязната църква в Истанбул и в България нашата „Магбул Ибрахим паша“ джамия. Надяваме се и другите храмове да бъдат въстановени.

  Нека да не забравяме кои сме и защо сме дошли и нека да продължаваме да бъдем пазители на нашата държава!“, подчерта радградският депутат Ахмед Ахмедов пред насъбралите се множество хора в центъра на града.

  На впечатляващото събитие присъстваха още народните представители от „Движение за права и свободи“ д-р Хасан Адемов и Ихсан Халил, общински кметове в областта, кметове на населени места в Разградско, областния, както и общински, местни и младежки председатели на партията в града и областта, общински съветници и жители на Разград.

  В коментара си пред местните медии на депутатът и зам-председател на ДПС Ахмед Ахмедов бе категоричен, че „Никой не може да раздели нашето общество, религията е за да обединява хората , а не да ги разделя. Днес власт имащите, за съжаление – това го наблюдаваме от 10 години, не спазват протокола на държавата или забравиха какво е това Държава и какво значи държавност. Днес на тази церемония не са поканени депутатите от ДПС явно ние не сме част от тази общност, явно не сме част от управлението на страната, защото в протокола виждаме министър, депутат от управляващата партия, а от ДПС никой не е поканен. Днескашното дело не е плод само на един човек, това е един много дълъг период от време, в който са участвали всички от всички политически сили. Тази спогодба е междудържавнически контракт, тя не е подписана с определени партии, и днес ние изразихме това също уважение към откриването и затова извършихме този наш ритуал. Не поставяме под съмнение останалите в протокола, протокола е само за някои, които си мислят че са държавници – това e важно да се опреш до душите на хората, да си с хората.“

  „Храмът трябва да е действащ“, заяви народният представител от ДПС Ахмед Ахмедов.

  „Тук не са се събрали само симпатизанти на ДПС, а присъстват хора които не подкрепят разделението – политическото разделение.“

  Джамията „Магбул Ибрахим паша“ е мюсюлмански храм в Разград, построен през 17 век, тя е паметник на културата с категория „национално значение“. През 1973г. е декларирана като архитектурно-строителен паметник на културата, включена в каталога на ЮНЕСКО, като 3-тата по големина джамия Балканския полуостров и повече от 60 години е затворена.