дом Новини Традициите и обичаите на етническите общности дискутираха на семинар

  Традициите и обичаите на етническите общности дискутираха на семинар

  0
  ДЯЛ

  Изпълнение на патриотични песни от хора на момчетата към НЧ „Асен Златаров-1909“ с. Партизани, общ. Дългопол, последвалото вълнуващо слово на Саша Стоева-инициатор на събитието и старши експерт РЕКИЦ „Читалища“ Варна, поставиха силно емоционално начало на двудневният семинар на тема „Единство и многообразие на етническите групи във Варненски регион и Североизточна България“, който ще се помни дълго.

  Научният форум се превърна в незабравимо събитие, което съчета успешно- научен панел с дискусия, наблюдение на местни предсватбени обичаи и споделяне на добри практики, които заслужават внимание и уважение.
  Събитието се състоя в хотелски комплекс „Корал Конак“ в село Партизини, на което близо 70 читалищни и библиотечни служители от всички общини на Варненска област, спечелиха симпатиите на водещите лектори на събитието д-р Айше Реджеб и д-р Надие Карагьозова.

  Д-р Карагьозова, води панелната дискусия в първия работен ден на форума и след кратка ретроспекция из фолклора на алианската общност, отправи специални благодарности на всички служители в залата, които се грижат за историческото минало на фолклора в малките населени места и предават красотата на местните традиции и обичаи.

  Активно в дискусията се включиха представителите на НЧ –„ Пробуда-1896г. гр. Суворово- Светлана Енева и Божидар Ников, които споделиха добра практика в работата си с деца от различни малцинствени групи. Лебибе Мустафова, секретар на НЧ „Лиляна Димитрова- 1927″ в село Поляците, Галина Стоянова –дългогодишен секретар на читалището в село Партизани, споделиха интересни моменти от своята професионална автобиография свързана с популяризиране на местния фолклор сред подрастващите.

  Силно впечатление направиха представителите на НЧ „Пробуда-1905 година“ село Венелин, общ. Долни Чифлик, които бяха с автентични народни носии и показаха завидна фолклорна култура, начело с председателя на читалището Пламен Павлов. Участниците имаха възможност да се запознаят с танца в турската сунитска общност и богат снимков материал, поднесен от д-р Айше Реджеб, която от години изследва обичаите на турския фолклор и ръководи самодейни състави в село Веселина, община Лозница. Секретарят на НЧ „Баръш-2004“ Ибрям Ахмед запозна аудиторията с културата и традициите на турско-мюсюлманската общност в община Долни Чифлик, които бяха съотнесени към трите важни житейски събития, през които минава всеки човек – раждане, създаване на семейство и смърт.

  Кристина Костадинова, представител на НЧ „Въглен-1884“ с. Въглен, общ. Аксаково, представи празниците на копанарския етнос. Всеки един от докладите, провокира широка дискусия, в която въпросите и отговорите показваха само едно – колко общи неща има между празниците на различните етноси и как посланията в тях са винаги за здраве, берекет и благополучие.
  Партньорите на събитието НЧ „Лиляна Димитрова -1927“ и НЧ „Асен Златаров-1909“ с. Партизани, допринесоха семинарът да остане запомнящ се дълго дълго време.

  Изненадата на местното читалище в село Поляците беше наблюдаване на местния обичай „Рязане на хляб“ и ритуалът „Къна“ във вида, в който се изпълнява от както съществува селото. Вълнение у всеки участник предизвика недопускане на новите модни течения да осъвременят обичаите им. Тази заедност и сплотеност на местното население, която беше видяна по време на предсватбената обредност впечатли цялата група, която вечерта и на следващия ден беше коментира и пак и пак. Хората в селото направиха впечатление с изключителната си скромност, работливост и домакинство.

  През втория ден на семинара участниците се насладиха на музикална програма подготвена от танцовата формация към читалище „Асен Златаров“ с. Партизани и богата кулинарна изложба от традиционни местни гозби. Галина Стоянова, развълнувано сподели, че последният й работен ден съвпада с гостуването на нейни колеги от цялата варненска област, с които през годините е споделяла не едно събития и че се оттегля в заслужена почивка и отстъпва мястото на младото попълнение.
  Ползотворен наситен с емоции и информация форум, който всеки един от участниците ще помни дълго по много причини. С поздравителни адреси се включиха кметовете на община Долни Чифлик, Аспарухово, с. Партизани и с. Полюците.

  Всяка една възможност, в която дадено събитие поставя на фокус националното фолклорно богатство и народното творчество засилва усещането за идентичност, национално самосъзнание и толерантността към традициите на другия – това казаха в заключение единодушно модераторите на събитието-Сашка Стоева, Надие Карагьозова и Айше Реджеб.

  Д-р Надие Карагьозова-Нади
  Снимки: Ваня Нейкова