дом Новини Удължиха извънредната обстановка до 30 ноември

  Удължиха извънредната обстановка до 30 ноември

  0
  ДЯЛ

  Министерският съвет прие решение за удължаване на срока на извънредната епидемична обстановка до 30 ноември 2020 г.

  Като мотиви за това от кабинета посочват, че пандемията от COVID-19 продължава да е тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве в национален и световен мащаб.

  И цитират данни на Европейския център за превенция и контрол па заболяванията, според които към 19 септември 2020 г. в света са регистрирани 30 540 446 потвърдени случая на COVID-19, а 952 724 души са починали от вируса.

  Болните в ЕС са близо 3 млн.

  Към същата дата в България има 18 733 заболели и 753 починали от COVID-19. В страната продължава неблагоприятното развитие на епидемичната обстановка, обуславяща се от висока смъртност от инфекции, причинени от новия коронавирус, на фона на намаляваща заболяемост и запазване степента на болнично лечение на заболели с умерена и тежка клинична картина“, заявиха от правителството.

  И посочиха, че удължаването на извънредната епидемична обстановка и прилагането на противоепидемичните мерки цели намаляване въздействието на COVID-19 върху общественото здраве и здравната система. 

  „Това е особено важно за опазване здравето и живота на лицата с повишен риск от тежко протичане на инфекциозно заболяване – възрастни, хора с хронични и онкологични заболявания и имунокомпрометирани състояния, в условия на едновременно разпространение на сезонен грип и COVID-19“, се казва още в съобщението на правителствената информационна служба.