дом Новини Родители и учители на бунт срещу директор на училище

  Родители и учители на бунт срещу директор на училище

  0
  ДЯЛ

  Днес е най-вълнуващия ден за учениците, особено за най-малките – първокласници, които за пръв път прекрачват прага на училището, поведени от своите учители в безкрайния път на знанието. Това неповторимо и изпълнено с трепет, еуфория и вълнения изживяване обаче бе пропуснато от децата, възпитаници на Основно Училище „Свети Паисий Хилендарски“, с.Езерче заради задълбочаващите се проблеми с директорката на местното училище Зюлейха Карман, която въпреки настояването и неодобрението от страна на родителите, не желае да се раздели с поста си.

  В знак на протест, по инициатива на родителите, децата не са се явили в училището и тържествено откриване не е имало. Безредието в училищито продължава от преди около две години, а напоследък нараства и става все по-осезамо. Причината за негодуванието на родителите е, отчасти възникналото напрежение в колектива на учебното заведение, което неминуемо рефлектира негативно върху децата, и в допълнение арогантното отношение на г-жа Карман позволяваща си да не зачита правата и да накърнява достойнството на родителите. Оплакванията им са свързани с непристойното й поведение, използването на обидни думи, дискриминирането на учениците, както и разделението им спрямо тяхното финансово състояние.

  Неколкократно са инициирани срещи по въпросната тема, тъй като родителите са недоволни от управлението й и желаят нейната оставка. Кулминационният момент настъпва когато на последното събиране, провело се на 11 септември, по време на което родителите за пореден път изразяват неодобрението си и настояват директорката да се оттегли, като в противен случай заявяват категорично, че няма да изпратят децата си в това училище. В ответен отговор г-жа Карман подчертава, че не могат да я махнат, защото била избрана и назначена с конкурс на директорския пост, определяйки родителите като „социално слаби и некомпетентни“.

  През годините са подавани множество жалби и сигнали, освен това са информирани и други институции, но до момента резултат няма. Заради проблемите в училището много от родителите вече са преместили децата си да учат в други училища, споделя кметът на с.Езерче Хюсеин Реханов. Останалата част също са с такива намерения, в случай че не се стегне до промяна на ръководния орган.

  В селото са плъзнали слухове, че училището ще се закрие, което съвсем не е вярно, потвърди лично селският кмет:“ Училището е санирано и доста добре поддържано, стараем се да го запазим, въпреки отлива на деца и се стремим да върнем голяма част от учениците, променили впоследствие своето предпочитание за обучение. Съгласни сме за дофинансиране на малолетните паралелки, без сливане на учениците.“допълни още г-н Реханов като добави, че днес се е провела среща с представители на Регионалния инспекторат на образованието и са в очакване на техен отговор.