дом Новини Наказания за ученици без маска – от забележка до преместване

  Наказания за ученици без маска – от забележка до преместване

  0
  ДЯЛ

  Носенето на маска в класните стаи ще бъде по желание, в общите закрити части – коридори, столове и др. те ще бъдат задължителни. Ползването на маски от учителите ще бъде задъжлително, както в клас така и в общите места. Това обяви в ефира на БТВ образователният министър Красимир Вълчев.

  Родители чиито деца не са били с маски в общите части няма да бъдат санкционирани, увери министърът. Санкциите за неносенето им е забележка и дори преместване в друго училище. Според Вълчев обаче едва ли би се стигнало до такива крайни мерки. Ако ротедил откаже детето му да ползва маска поради здравословни причини, то той ще трябва да удостовери това с медицинска бележка. За такива ученици ще важи изискването да прекарват по-малко време в общите части с останалите. За родителите мерките остават неясни.

  Всяко училище ще трябва да обособи помещение – изолатор, където детето ще бъде настанено, в случай, че здравословното му състояние се влоши.

  Според указанията на МОН за предстоящата учебна година маските няма да са задължителни учениците в класните стаи. В общите закрити помещения обаче като коридори, фоайета, тоалетни, библиотека, медицински кабинет, учителска стая и др. те ще са задължителни за всички – и учители, и ученици. Маски задължително ще носят учителите, които преподават на ученици от повече от една паралелка, а тези, които преподават само в една паралелка, носенето на защитна маска или шлем ще е по тяхно желание.

  Мнозина родители и учители смятат, че децата няма да могат да изпълнят разпоредбите, особено по-малките, тъй като не са свикнали да боравят с маски. За учениците със здравословни проблеми като астма например пък маските са дори вредни, казват те. За тях ще има изключение, стана ясно от думите на министър Вълчев днес. Те ще бъдат освободени от носенето на маска дори и в общите закрити помещения, но с бележка от личния лекар, удостоверяваща заболяването им.

  За неносене на маска по принцип ще се налагат санкции – забележка към конкретното дете, а при повторно неносене на маска – и разговор с родителя. Едва ли ще се стигне до сериозни наказания като преместване в друг клас, смята просветният министър. Ако даден ученик е забравил да донесе маската си, то от училището би трябвало да имат налични и да му дадат.

  Относно превключването към обучение в електронна форма на обучение, министър Вълчев заяви, че са планирани средства за закупуването на 80 хиляди устройства. Това ще стане по европроект, вероятно в началото на 2021 г. Устройствата ще бъдат раздадени на училищата и включени в общ фонд, от които ще се вадят при извънредни ситауции и раздавани на нуждаещите се ученици, които нямат лаптопи или компютри за учене от вкъщи. Ще има и задължение за взаимопомощ от различните учебни заведения.

  Сред големите предизвикателства през новата учебна година ще е осигуряването на достатъчно резервни учители, които да заместват редовите преподаватели, които заболея от Ковид-19, призна образователният министър. За целта МОН е поканило и студенти по педагогика, както и други лица без педагогическа правоспособност, които да се включат в професията при нужда.

  Според образователния министър голяма част от родителските срещи ще се проведат след старта на новата учебна година, затова от МОН ще препоръчат на директорите да ги направят преди това.

  На 15-и всички ще присъстват в училищата, но от МОН са препоръчали в тържествата да се включат само първи, пети и осми клас, когато има голям брой ученици. Възможни са и минитържества в класните стаи.