дом Новини Удължиха извънредната епидемиологична обстановка до края на септември

  Удължиха извънредната епидемиологична обстановка до края на септември

  0
  ДЯЛ

  Удължиха извънредната епидемиологична обстановка до края на септември. Решението беше прието на редовното заседание на Министерския съвет, което се проведе онлайн.

  От Министерския съвет съобщават, че у нас към 24.08.2020 г. са съобщени 15 287 заболели и 545 починали от COVID-19. Броят на потвърдените лица на седмична база отчита тенденция на нарастване, като от седмицата 29.06-05.07.2020 увеличаването на случаите е почти двукратно спрямо изчисления средноседмичен брой. Съществен спад в броя на заразени е новия коронавирус лица е регистриран през седмиците 10-23.08.2020 г.

  Удължаването на извънредната епидемична обстановка ще даде възможност да се продължи прилагането на противоепидемичните мерки в обществото, за да не се позволи претоварване на здравната система преди предстоящия грипен сезон.

  Здравният министър обяви, че информацията за това, че маските ще бъдат задължителни и на открито, не е вярна и допълни, че на този етап нови мерки срещу разпространението на коронавируса не се предвиждат. Припомняме, че в края на юли извънредната епидемична обстановка беше удължена до 31 август.