дом Новини През септември ще се ремонтира механизмът и освежи дървената конструкция на Часовниковата...

  През септември ще се ремонтира механизмът и освежи дървената конструкция на Часовниковата кула

  0
  ДЯЛ

  През следващия месец ще бъде извършен ремонт на механизма на Часовниковата кула в Разград, съобщават от пресцентъра на местната управа.

  Предстои и консервиране и освежаване на дървената конструкция на един от символите на града – Часовниковата кула.
  Необходимостта от тези дейности бе установена след обследване на Часовниковата кула, на което присъстваха и Кметът на Община Разград Денчо Бояджиев и заместник-кметът Мирослав Грънчаров. Огледът бе извършен от специалисти в областта на културните паметници, дървообработването и часовникарството.

  Те констатираха, че камбаната на часовника не бие поради повреда в част от механизма. Тя може да бъде отстранена от столичната фирма, която има договор за поддръжка на часовника, неин представител има възможност да дойде в Разград през следващия месец.

  Куполът на строената през 1864 г. 26-метрова кула също има нужда от ремонт. Дървената част ще бъде почистена и лакирана с помощта на алпинисти също през септември.
  По време на обследването бе установено, че декоративното осветление на кулата е амортизирано и също има нужда от подмяна. Предстои поставяне на нови икономични осветителни тела, които ще са част от новата визия на общинската управа по поддръжка и акцентиране върху сгради – символи на града.