дом Новини Какво се случва с починалите в следствие на заразяване с коронавирус в...

  Какво се случва с починалите в следствие на заразяване с коронавирус в община Разград

  0
  ДЯЛ

  Какво се случва с починалите в следствие на заразяване с коронавирус в община Разград, ни предизвиква да се запитаме вчерашния смъртен случай на 77-годишен мъж от Дянково.

  Възрастният мъж, приет в интензивното отделение на разградската болница, изгубил битката със заболяването в сутрешните часове. От лечебното заведение уведомили неговите близки за кончината му, с уверение че оттам нататък ангажиментът за пренасяне на трупа е на РЗИ.

  Сагата започва след като до обяд роднините на покойника не получават друга допълнителна информация и се обръщат към здравната инспекция, откъдето, за тяхна изненада, им съобщават, че не могат да транспортират починалия. По стечение на обстоятелствата прехвърлят тази дейност на „Обреден дом“ Разград, като става ясно, че от общинското предприятие също не са уведомени за случая и нямат необходимата подготовка.
  В последствие, от Община Разград решават да се свържат с кмета на Дянково, като му възлагат да организира погребалната дейност.
  Така се налага да се свържат с друга траурна агенция и сетне около 17.00 часа багери изкопали гробното място в селото, а най-близките били допуснати на 10 метра да наблюдават, без да се извършва ритуал.

  Самият факт, че опечалените са били размотавани цял ден в желанието си да приберат тялото или най-малкото да разберат какво ще се случи, за да могат да си вземат последно сбогом, подсказва за пълната липса на връзка между институциите – Областна администрация, МБАЛ „Св. Иван Рилски“ и РЗИ – дори не знаели, че тялото ще се погребва в Дянково, а не в Разград.

  Докато както в други общини погребенията се извършват служебно, то в нашата лутаницата е неизбежна, а комуникация и виновни няма. Дали са спазени всички задължителни мерки при такива погребения, като наличие на специални чували, които са нужни за ковчега, може сами да си направим извод. За такъв вид заболявания се изисква покойниците да бъдат в плътно затворени полиетиленови пликове. Те се полагат в дървени козчези, които трябва да са облицовани от вътре с ламарина и преди полагането им да бъдат посипани с биоцид, разрешен за използване от Министерството на здравеопазването. Според изискванията, заради заразната болест, тялото се полага в дезинфектирани найлони, в дървен ковчег и след това в железен, който се запечатва.