дом Новини „От нас зависи…те да останат в България“ – социална кампания за подкрепа...

  „От нас зависи…те да останат в България“ – социална кампания за подкрепа на деца със специални потребности стартира сдружение „Образование и бъдеще“ в Разград

  0
  ДЯЛ

  Сдружение „Образование и бъдеще“ представи днес в Разград проекта „От нас зависи те да останат в България“, насочен към деца с увреждания и техните семейства. Целта на инициативата е да се подобри образованието и качеството на живот на деца от рискови групи, към които основно са насочени усилията на сдружението.

  „Образование и бъдеще“ е част от гражданската коалиция „Равни БГ“, създадена през 2019 година, за да отстоява човешките права и гражданските свободи на всички хора в България, независимо от различията между тях. „Равни.Бг“ обединява 30 неправителствени организации в страната, които с координирани усилия организират общата кампания „От нас зависи“.
  Проектът на сдружението в Разград съвместно с експерти от Асоциацията на българските ерготерапевти организират и провеждат работни сесии с две деца с увреждания от града.

  Крайната цел на инициативата е да се подобрят ежедневните дейности на две момичета на 10 и 13 години, които страдат от церебрална парализа, те да постигнат самостоятелност и готовност да растат и живеят като пълноценни възрастни.. В следващите 4 месеца за тях ще бъдат изработени индивидуални продукти, съобразени с личните им нужди и напредък.

  С кампанията сдружение „Образование и бъдеще“ стъпва върху наболял в последните години проблем – много семейства на деца с увреждания напускат България в търсене на по-добра среда за развитие на техните деца. „От нас зависи – да направим България по-добро място за живот, най-вече за децата, защото на тях принадлежи бъдещето. Всеки от нас е длъжен да действа“, заяви Стела Ковачева, председател на сдружение „Образование и бъдеще“.

  Представянето на проекта започна с видеовръзка с Австрия, откъдето Виолета Минчева, позната в Разград като дългогодишен журналист от „24 часа“ и майка на дете с увреждания, сподели че е емигрирала за да осигури по добро бъдеще на сина си. Днес самата тя работи в център за деца с увреждания, собственост на голямата благотворителна организация „Каритас“. „ В чужбина не се случват чудеса. Но се работи всеки ден, за да успява всяко дете, независимо от дефицитите, които трябва да се преодоляват. Проектът на „Образование и бъдеще“ е още по необходим, защото в България социалната инфраструктура е недостатъчно развита.

  Специализираната помощ за децата с увреждания е съсредоточена в София и големите градове, тези услуги са скъпи и повечето семейства не могат да си позволят да ги ползват.“, разказа майката натрупала горчив опит в миналото.
  В събитието се включиха и Милена Орешкова, зам.-кмет на Община Разград, която призна, че е лично ангажирана със случаите на двете деца, както и началникът на РУО Разград – Ангел Петков, който сподели, че важността на всяка подобна кампания е огромна и затова всички ние трябва да подкрепяме такива инициативи.