дом Новини След протести: Одобриха проекта за ремонт на пътя Русе-Кубрат – финансиран...

  След протести: Одобриха проекта за ремонт на пътя Русе-Кубрат – финансиран с евросредства

  0
  ДЯЛ

  Одобрен е проектът за рехабилитация на пътя Русе – Кубрат, съобщават от АПИ. Заради лошото състояние на отсечката на няколко пъти жителите на областния град и околията излизаха на протест. При последните този месец блокираха изходите на Русе за Варна.

  Хората, които живеят в населените места между Русе и Кубрат, вече няколко пъти излизаха на протести и блокираха пътната отсечка с искане да се ремонтира пътя. Неотдавна отсечката преди Червена вода по пътя Русе-Кубрат осъмна с надписи като „С любов към АПИ”, „Срам“, „Винетка“ и оградени с бяла боя дупки, подбудени от недоволството за дългоочаквания ремонт, който досега остава само на ниво обещания.

  Участъкът, който ще бъде рехабилитиран, е с дължина 46,74 км за него АПИ отделя 46,4 млн. лв.

  Отсечката свързва населението от областите Русе, Разград и Силистра, осигурява връзка и за жителите на 5 общини в Северна България – Русе, Кубрат, Завет, Исперих и Дулово с областния град. Средствата за ремонта ще бъдат осигурени от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. От тях 29,7 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ от ОПРР и 16,7 млн. лв. собствено финансиране от страна на Агенция „Пътна инфраструктура“. С изпълнението на проекта ще бъдат подобрени експлоатационните качества на пътя, безопасността на движението и комфорта на пътуващите по него.

  След рехабилитацията трасето ще бъде с нова асфалтова настилка и подобрено отводняване, нови бордюри, мантинели, пътни знаци и хоризонтална маркировка.За да върви работата по-бързо и оперативно, близо 47-километровата отсечка е разделена на два обекта. И за двата лота Агенция „Пътна инфраструктура“ е избрала изпълнители на строително-монтажните работи и подготвя сключването на договорите. Има решение за определяне на изпълнители на строителния надзор, но все още тече срокът за обжалването му. В първия лот е 21,5-километровата отсечка от Русе до 21-ви км на пътя между с. Ново село и с. Тетово, на територията на област Русе, и през с. Червена вода, а във втория са останалите 25,2 км до Кубрат.

  Срокът за изпълнение и на двата участъка е 10 месеца. Отсечката от трансевропейски коридор № 9 е с голямо стопанско значение за региона. Осигурява връзка между първокласните пътища Русе – Варна и Силистра – ГКПП „Лесово“ и чрез нея се стига до пристанището в гр. Русе, подчертават от АПИ.

  Уверение, че пътят ще бъде ремонтиран даде градоначалникът на Кубрат в началото на месец юли, когато заяви, че „рехабилитацията на кометирания път се осъществява чрез съдействието и политиката на Движението за права и свободи (ДПС). Депутатите от ДПС непрекъснато повдигаха този въпрос в пленарна зала и изискваха държавата и МРРБ да предприемат незабавни действия за ремонта на второкласния път“, коментира още кметът на Кубрат.