дом Новини Новата учебна година ще започне присъствено в клас

  Новата учебна година ще започне присъствено в клас

  0
  ДЯЛ

  Новата учебна година ще започне присъствено в клас, заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на конференция за бъдещето но електронното образование у нас, озаглавена „Образование от А до # Иновативното училище“, която се провежда в София.

  Прогнозите и очакванията са обаче цялата следваща година да живеем в условията на коронавируса и да се налага постоянно „привключване“ на образователната система. Тя трябва да е в готовност да преминава към онлайн обучение при необходимост по всяко време.  

  „Превключването“ към онлайн обучение може да става за по-малки групи от ученици – отделен клас, отделна смяна, а не за цялото училище. Учениците с коронавирус ще могат да учат чрез виртуално включване.     Дигиталното обучение вече ще дава възможност да не се губи учебно време по време на грипните ваканции. Досега по такива и други причини са се губили 3-4 седмици учебно време.

  В бъдеще при подобни ситуации учениците ще се включват чрез виртуална класна стая в реалната, обясни Красимир Вълчев.   Министърът на образованието постави оценка 5,50 на проведеното от училищата дистанционно обучение през изминалата учебна година.

  Той обяви още, че Отрасловият съвет към МОН е решил също атестацията на педагогическите специалисти да бъде отложена и да бъде обвързана с инспектирането, като това ще стане не по-рано от 2021/2022 година.