дом Новини Жители на Юпер готвят пролетни вкусотии в специална книга

  Жители на Юпер готвят пролетни вкусотии в специална книга

  0
  ДЯЛ

  Дамодейци от НЧ „Напредък 1915“ в кубратското с. Юпер готвят вкусни пролетни изкушения в специална книга, чието първо издание трябва да излезе от печат през месец септември т.г., съобщават от пресслужбата на Община Кубрат. Уникалната идея хрумнала на читалищното ръководство – секретарят на културната институция Даринка Пенева и председателя Румяна Минчева.

  Книгата ще включва над 300 рецепти и ще е със заглавие „Пролетни кулинарни изкушения от село Юпер – от Лазаровден до Георгьовден“. Както става ясно от заглавието книгата ще бъде посветена на най-големите пролетни празници, сред които са Лазаровден, Цветница, Гергьовден и Великден. Освен рецепти, в книгата авторите ще разкажат и за обредите, и обичаите на тези празници. „Целта ни бе да съберем кулинарни рецепти за старинни и вече позабравени ястия, приготвяни с много любов години наред. Радваме се, че към нас се присъединиха толкова много хора от селото и се надяваме да подпомогнем домакините при подготовката на пролетната  трапеза“, сподели Даринка Пенева. Представените рецепти са от традиционната кухня на с. Юпер и региона, а за традициите разказвали десетки жени от селото. Били записани уникални рецепти и от вече починали хора, оставили ярка диря в традиционната кухня на Юпер.

  Издаването на ценната кулинарна творба става благодарение на дарителската национална кампания „Да опазим локалното културно наследство на България“, а одобрените проекти за страната са едва три, сред които е и идеята на юперчани. Със съдействието на Община Кубрат в селото вече започнаха и първите снимки на ястията, с които книгата ще бъде богато илюстрирана. Кулинарната тематика включва местни и постни ястия, супи, обредни хлябове и пити, сладки изкушения и натурални напитки.