дом Новини Маските на закрито отново стават задължителни, затягат контрола над мерките срещу COVID-19

  Маските на закрито отново стават задължителни, затягат контрола над мерките срещу COVID-19

  0
  ДЯЛ

  Затягат мерките заради ръста на заразените с коронавирус у нас през последната седмица. Паралелно с въвеждането на новите по-строги правила ще бъде затегнат и контролът над съществуващите, обявиха министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и представители на Националния оперативен щаб на пресконференция днес. До края на седмицата ще бъде взето решение дали ще бъде удължена извънредната епидемична обстановка.

  Следните мерки влизат в сила от 00:00 часа във вторник:

  Всички мероприятия на закрито да се провеждат до 50 процента от капацитета на залата, като задължително се носят маски – кина, театри, нощни заведения и други подобни.

  – На закритите обществени места – магазини, молове и други да се спазва дистанция от 1,5 метър и задължително да се носят маски.

  – Персоналът задължително да носи маски.

  – Засилва се масовият контрол дали се спазват мерките.

  – При провеждане на футболни мачове се позволява до 1000 души в сектор, като се спазва нужната дистанция. За всички останали спортове – до 50 процента от капацитета на съответното съоръжение или през седалка. Ако няма седалки – задължителна дистанция от 1,5 метра“.

  Здравният министър призова за по-стриктно спапзване на действащите мерки, за да не се допуска по-висока заболеваемост.

  „Ситуацията е сложна. Имаме реално увеличение на случаите. За щастие, то не е толкова много при хората с нужда от интензивни грижи“, каза държавният главен инспектор д-р Ангел Кунчев.

  Той посочи, че подобна тенденция се случва и в други страни. На първо място по заболеваемост е Северна Македония 45,6 на 100 хил. население. На второ място на Бланиките е Албания – 12,9, Босна – 11,9, Турция – 10,7. Пето и шесто място са за България – 8,3, Сърбия – 7,09 на 100 хиляди души население.

  В събота, от РЗИ – Разград съобщиха за един починал пациент – мъж на 65 години, от с. Ясеновец, община Разград, който е бил хоспитализиран на 11.06.2020 г. в Отделение „Инфекциозни болести” на Многопрофилна болница за активно лечение „Свети Иван Рилски – Разград“ АД, гр. Разград. Починалият е бил с редица придружаващи заболявания: захарен диабет, диабетна полиневропатия, хронична сърдечна недостатъчност и мозъчно-съдова болест. Лицето получава инфаркт на миокарда на 19.06.2020 в 21ч. и 30 мин., след което почива.

  С пълния текст на Заповед № РД-01-354/22.06.2020 г. на Министъра на здравеопазването, която влиза в сила от 23.06.2020 г., можете да се запознаете тук.