дом Новини 67 заведени дела срещу бегълци от карантина

  67 заведени дела срещу бегълци от карантина

  0
  ДЯЛ

  От началото на обявеното извънредно положение във връзка с разпространението на коронавирусната инфекция със смъртни случаи до момента Апелативната прокуратура във Варна е взела на специален надзор 476 досъдебни производства.

  С изключение на пет от тях, всички са образувани за нарушаване на карантинните мерки срещу разпространението на COVID-19 от хора, завърнали се от рискови страни – престъпление по член 355, ал. 2 от Наказателния кодекс. Наказанието за това престъпление е лишаване от свобода до пет години и глоба от 10 000 до 50 000 лева. 

  Петте досъдебни производства, които също влизат в делата за престъпления по време на извънредното положение заради пандемията, са по член 326 от НК – за предаване на неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога във връзка с острозаразната болест.

  Почти половината от общия брой на делата по член 355, ал. 2 от НК са образувани от Районната прокуратура във Варна – 242. В Районната прокуратура в Шумен наблюдават 71, а в Разград броят на тези дела е 67.

  В Районната прокуратура в Търговище са образували 36, в Силистра – 38. Най-малко дела за нарушаване на карантинните мерки в района на Апелативната прокуратура във Варна са тези в Добрич, където има 22 досъдебни производства до момента.

  Част от предадените на съд от прокуратурата лица за нарушаване на задължителната 14-дневна карантина вече са осъдени.