дом Новини Шофьори, велосипедисти и пешеходци на прицел – полицията ще следи за пътната...

  Шофьори, велосипедисти и пешеходци на прицел – полицията ще следи за пътната безопасност в Разградско, до 25 юни

  0
  ДЯЛ

  Специализирана полицейска операция за подобряване на пътната обстановка започна днес на територията на ОДМВР-Разград. Тя ще върви ежедневно до 25 юни.

  Приключването на дистанционното обучение на подрастващите и възможността за по-свободно придвижване през летните месеци създават условия за повишена активност по пътищата. В пътнико-потока се включват масово дву- и три-колесни превозни средства. Зачестяват и случаите с възникване на пътно-транспортни произшествия с пешеходци. Разпоредената полицейска акция цели засилен контрол за подобряване на пътно-транспортната обстановка и ограничаване на предпоставките за възникване на тежки катастрофи.

  Водачите ще бъдат проверявани за поведението им спрямо пешеходците на пътя, за правоспособност, употреба на алкохол или наркотични вещества, използване на обезопасителни колани, отнемане на предимство, неплатени глоби по ЗДвП и наличие на сключена застраховка „Гражданска отговорност“. Контролът за пешеходците е във връзка с правилното пресичане на пътното платно и спазването на светлинните сигнали на светофарните уредби. Велосипедистите са длъжни да използват светлоотразителни жилетки при управление на колело извън населените места, през тъмната част от денонощието и при намалена видимост.