дом Новини ОУ „И.С. Тургенев“ с престижен приз „Глобално училище 2020“

  ОУ „И.С. Тургенев“ с престижен приз „Глобално училище 2020“

  0
  ДЯЛ

  9 училища в страната, сред които и ОУ „И.С. Тургенев“ в гр.Разград, грабнаха отличия в петия ежегоден конкурс „Глобално училище“ на Българската платформа за международно развитие (БПМР) за училища с принос в прилагането на философията, принципите и методите на глобалното образование за формирането на активни глобални граждани. Останалите носители на престижната награда на националния конкурс са: 19 СУ „Елин Пелин“ в София, ГПЧЕ „Симеон Радев“ в Перник, СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Перник и СУПНЕ „Фридрих Шилер“ в Русе.

  Тази година за първи път се проведе и конкурсът „Глобално училище в действие“ за училища, носители на приза „Глобално училище“ от предходни издания на състезанието. Заради високото качество на кандидатурите, по изключение бяха избрани две училища за първото място.

  Победителите са:

  I- място:
  – ОУ „Христо Никифоров“ в Ловеч;
  – Национална финансово-стопанска гимназия в София.

  II-о място:
  – СУ „Св. Паисий Хилендарски“ в Златица.

  III-о място
  – СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Карнобат.

  Отличените учебни заведения бяха избрани след оценка на техните кандидатури от комисия с представители на Министерство на образованието и науката и групата по глобално образование към БПМР.

  Призът „Глобално училище“ 2020 и призът „Глобално училище в действие“ 2020 ще се връчат на отличените  по време на официално събитие в рамките на VIII Национална конференция за глобално образование, която ще се проведе на 12-13 септември 2020 г. в София.

  По време на конференцията на три от училищата, участващи в конкурса, ще бъдат раздадени и специални награди от нашите приятели от Международната награда на херцога на Единбург – България.