дом Новини Професионални установки за дезинфекция ще пръскат утре в Ясеновец

  Професионални установки за дезинфекция ще пръскат утре в Ясеновец

  0
  ДЯЛ

  Професионални установки за дезинфекция ще пръскат утре по улиците на село Ясеновец.
  От въвеждането на временните противоепидемични мерки в населено място, където са най-много потвърдените случаи на COVID-19 в Разградска област, това е втора обработка на улиците. Първата бе извършена в сряда от машини на „Еф Си Си“, които ще продължат да дезинфекцират по график, след изтичане на срока на действие на утрешната ударна дезинфекция.


  В събота дезинфекцията ще се извърши с високоефективни аерозолни машини, собственост на фирма „Биоконтрол корпорация“ЕООД. Те ще разпръскват дезинфектант не само в близост до уличното платно, а под формата на облак ще обхващат по-голяма площ. Концентрацията на препарата „Вироцид“ е 0,5%. Ще бъде обиколено цялото село, което е с площ 1900 дка.


  Пръскането на улиците ще се извърши между 8,00 и 10,00 ч. утре в Ясеновец. Препоръчва се на местните хора да не излизат на улиците в момента на преминаване на машините. Препаратът е безвреден за хората, но вдишването му предизвиква неприятно усещане.

  По-рано днес, кметът на Община Разград Денчо Бояджиев издаде Заповед №704/12.06.2020 г. във връзка с въвеждане на противоепидемични мерки на територията на село Ясеновец. Временните противоепидемични мерки в Ясеновец са общо 12, въвеждат се считано от 11 юни до 24 юни 2020 г.

  Част от включените в заповедта мерки са следните: всички лица, които се намират в закрити и открити обществени места, са длъжни да носят защитна маска за лице или шал; спазване на физическа дистанция най-малко от 1,5 метра; забранява се провеждането на всякакви организирани събития, в т.ч. семейни тържества; забранява се поставяне и работа на разположените автомати за напитки и храни на територията на селото до второ нареждане; забранява се продажбата на хранителни стоки и продукти, продажба и излагане на нехранителни стоки и продукти, мостри и други подобни от маси, ръчни колички, скари, каравани и други, както и поставяне на маси за консумация към заведения за бързо хранене и развлечения и пред магазини до второ нареждане.


  При нарушаване на мерките на лицата ще се търси административно-наказателна отговорност. Мерките могат да бъдат променяни в зависимост от развитието на епидемичната ситуация.
  Контролът по изпълнение на мерките се възлага на кмета на селото Сали Салиев и на здравния медиатор Ерджан Хасанов със съдействието на Областната дирекция по безопасност на храните.
  Заповедта е публикувана на сайта на Община Разград – https://www.razgrad.bg/images/images/covid19/%D0%97%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%B4_704_12.06.2020.pdf.