дом Новини Нова система на ГКПП-тата: Спират на границите за неплатени фишове и актове

  Нова система на ГКПП-тата: Спират на границите за неплатени фишове и актове

  0
  ДЯЛ

  С новата експериментална система, която вече работи на граничен пункт “Калотина” и предстои да бъде инсталирана на още 8 ГКПП-та, граничните полицаи ще проверяват всички автомобили, които влизат и излизат за задължения, но това не значи, че шофьорите ще бъдат ограничавани да напускат страната. Тези, които имат фишове, ще бъдат отбивани встрани и ще имат 2 часа да платят чрез ПОС терминал, уточниха днес от МВР.

  В случай, че решат да не плащат глобите, ще им бъдат отнети книжката и талона, а ако колата, която шофират е на тяхно име, тя ще бъде спирана от движение.

  Никакви ограничения няма за напускане на страната. Хората, които имат задължения и влязли в сила глоби, нямат правото да шофират”, настоя на брифиниг тази сутрин комисар Иво Писанов от “Пътна полиция”, предаде БНТ.

  По думите му всеки отговоря за извършеното от него нарушение и трябва да го плати, в противен случай му се отнема книжката, обясни отново той.

  Ако кара чужда кола и има глоби, също трябва да ги плати. Всички МПС-та и пътниците се проверяват, ако към тях има невръчени електронии фишове”, допълни Писанов.

  На “Калотина” вече има рекорд – на един шофьор са наложени 168 глоби. Иначе досега наложените санкции са за 360 000 лева.

  Очаква се новата система да бъде въведена на “Кулата”, “Дунав мост”, “Лесово” и други. Изискванията ще важат не само за българи, а и за чужди шофьори.

  Проверка за неплатени глоби може да се направи на сайта на МВР.