дом Новини Два нови случаи на COVID-19 в област Разград, РЗИ въвежда засилени противоепидемични...

  Два нови случаи на COVID-19 в област Разград, РЗИ въвежда засилени противоепидемични мерки в Ясеновец

  0
  ДЯЛ

  По информация на директора на РЗИ – Разград, на 11.06.2020 г. са регистрирани два нови потвърдени случаи на COVID-19 в област Разград. Единият случай е на мъж на 65 г. съпруг на хоспитализирана на 05.06.2020 г. в ОИФ на МБАЛ „Св. Иван Рилски – Разград“ АД, гр. Разград. Потърсил медицинска помощ на 11.06.2020 г. с оплаквания от кашлица и температура и е хоспитализиран в ОИБ. Взет е респираторен материал /назофарингиален и орофарингиален секрет/. Изследван e в лабораторията към МБАЛ – Разград. Резултатът от изследването PCR SARS-CoV-2 е (+) положителен. Придружаващи заболявания: Артериална хипертония II.

  Вторият случай е на жена на 66 г. от с. Ясеновец. Потърсила медицинска помощ на 11.06.2020 г. в МБАЛ „Св. Иван Рилски – Разград“ АД, гр. Разград с температура, където е хоспитализирана в ОИБ. Взет е респираторен материал /назофарингиален и орофарингиален секрет/. Изследван e в лабораторията към МБАЛ – Разград. Резултатът от изследването PCR SARS-CoV-2 е (+) положителен. Придружаващи заболявания: не съобщава.
  Установени са контактните лица. Взети са материали за изследване.
  Поставените под карантина лица в областта са 356.


  Общият брой регистрирани за COVID-19 за областта е 39, от тях активни 30. На стационарно лечение са 11 в МБАЛ „Св.Иван Рилски – Разград“ АД гр. Разград, в това число са и приведените двама от „МБАЛ – Исперих“ ЕООД гр. Исперих.
  Смъкнати от карантина двама от с. Ясеновец с което общият брой на оздравелите става 9.
  Има изписан един пациент от гр. Разград, който е поставен под 28 дневна домашна карантина.
  Няма положителен медицински персонал.


  Във връзка със създалата се епидемична обстановка в с. Ясеновец след заседание на Областния Кризисен щаб със заповед на директора на РЗИ – Разград са въведени засилени противоепидемични мерки в с. Ясеновец.
  Общо под карантина в с. Ясеновец са 32 лица, в с. Вазово 12 лица, в гр. Исперих са 32 лица.
  Директорът на РЗИ – Разград е издал заповед № РД-01-42/11.06.2020 г., която е качена на сайта на здравната инспекция.

  РЗИ-Разград реши да въведе строги мерки, след като в населеното място се оформиха огнища от семеен тип:

  1. Всички лица, които се намират в закрити и открити обществени места са длъжни да носят защитна маска за лице или шал.
  2. Не се допуска събиране на повече от двама души в открити и закрити обществени места в горепосоченото населено място.
  3. При посещение на закрити обществени обекти задължително се влиза с маска.
  4. да се спазва задължителна физическа дистанция най-малко от 1.5 метра между лицата на всички открити и закрити общиствини места.
  5. Определя се часови диапазон от 08,30 до 10,30 часа всеки ден, в който само лицата на видима възраст над 60 (шестдесет) години могат да посещават търговски обекти.
  6. Всички работодатели и собственици на търговски обекти, да организират и контролират строго спазването на противоепидемичните мерки алгоритъма на дезинфекция, осигуряване на дезинфектанти за ръце и задължителното им ползване, носенето на защитни предпазни маски и осигураването на задължителна физическа дистанция в съответните обекти.
  7. Забранява се провеждането на всякакви организирани събития, в т.ч, семейни тържества, на открито и закрито в населеното място.
  8. да се извърши дезинфенкция на улиците в с.Ясеновец, със съдействието на Община Разград.
  9. При установени контактни лица на доказано болни от COVID-19, задължително се връчва предписание на лицата от оправомощени от директора на РЗИ-Разград, длъжностни лица и се взема проба за изследване.