дом Новини С още 15 дни удължават извънредната епидемична обстановка, мерките – без промяна

  С още 15 дни удължават извънредната епидемична обстановка, мерките – без промяна

  0
  ДЯЛ

  С още 15 дни се удължава извънредната епидемиологична обстановка в страната заради новият ръст на заболели с коронавирус, която ще продължи до началото на следващия месец, стана ясно по време на среща на Министерски съвет днес. 

  Премиерът Бойко Борисов призова решението да не става причина за притеснение или паника, като посочи, че от гражданите и спазването на противоепидемиологичните мерки зависи как ще се развие ситуацията.

  По думите му промяна в настоящите мерки няма да има, а основна цел остава местата в болниците, които да успеят да приемат заболелите от коронавирус. Задължително остава носенето на предпазните маски в градския транспорт, а в затворени пространства ще са препоръчителни. Театрите и кината ще могат да заработят от 15 юни на 50%.

  В сила остава и временното ограничаване на влизането на граждани на трети страни у нас с изключение на наши съседи и страни от Балканите – Черна гора, Босна и Херцеговина и Сърбия. 

  Новата заповед на министъра на здравеопазването се очаква да бъде издадена днес.

  По-рано днес стана ясно, че броят на потвърдените случаи у нас за последното денонощие се е увеличил със 79, а ден по-рано новите случаи бяха малко повече – 83.

  Вероятно и днес разпространението е по-скоро клъстерно, защото данните за разпределението по области разкрива, че най-много случаи има в няколко области: Пазарджик – 16, Сливен – 16, София град – 18, Шумен – 12. Останалите случаи са разпределени както следва: Бургас – 2; Враца – 1; Кърджали – 1; Плевен – 4; Пловдив – 1; Разград – 2; София област – 5; Ямбол – 1.

  Така потвърдените в България случаи на новия коронавирус към момента са общо 2889, от които активни са 1099. Излекуваните лица са 1623, от които 36 са регистрирани през изминалото денонощие.