дом Новини Освободиха от наказателна отговорност водач, премазал умишлено бездомно куче, глобиха го с...

  Освободиха от наказателна отговорност водач, премазал умишлено бездомно куче, глобиха го с 1000 лева

  0
  ДЯЛ

  Състав на Разградския районен съд е освободил от наказателна отговорност за престъпление по член 325б, ал. 1 от НК Младен С., като му е наложил глоба в размер на 1000 лева за противозаконно причиняване смъртта на куче. Това е станало, след като Районната прокуратура в Разград е внесла в съда постановление за това.

  Случаят е от месец юни миналата година. Бездомно куче родило пет кученца, които отглеждало в изоставен имот в разградско село. Често четириногото лягало насред улицата и спяло, а автомобилите подавали звуков сигнал или го заобикаляли, за да не го прегазят.

  Младен живеел на същата улица и често се оплаквал, че кучето му пречи да спи. На 20 юни той потеглил с автомобила си с пълна газ, блъснал и прегазил животното, след което продължил. Поведението му било забелязано от съседка.

  По образуваното досъдебно производство била назначена ветеринарномедицинска експертиза, заключенията на която посочили причина  за смъртта на четириногото остър вътрешен кръвоизлив. Заради проявената жестокост към гръбначното животно и умишленото прегазване на кучето, което довело до смъртта му, Младен С. бил привлечен като обвиняем от Районната прокуратура в Разград.

  Престъплението по член 325б от НК се наказва с лишаване от свобода до 3 години и глоба от 1000 до 5000 лева. Тъй като обвиняемият не е осъждан, нито е освобождаван някога за друго деяние от наказателна отговорност, прокуратурата е предложила освобождаването му от отговорност с налагане на глоба.