дом Новини НАП с нови критерии за санкция и запечатване на търговските обекти

  НАП с нови критерии за санкция и запечатване на търговските обекти

  0
  ДЯЛ

  Националната агенция за приходите (НАП) актуализира указание към служителите си за налагане на принудителната административна мярка „запечатване на търговски обект“, информират от НАП.

  Липсата на реквизити във фискалните бонове, несъхраняването в търговските обекти на паспорт на касовите апарати или проблеми във връзката при предаване на данни към НАП вече няма автоматично да водят до незабавно запечатване на търговския обект. Мярката ще бъде налагана след изследване не само на конкретното констатирано при проверката нарушение, но и на цялостното данъчно поведение на дадения търговец и само в случаите на доказана недобросъвестност, посочват от приходната агенция.

  В указанието на НАП има критерии за преценката за т.нар. предварително изпълнение на запечатването на обекти и определяне на продължителността му. Сред тях са тежестта и евентуална повторност на извършеното нарушение, тип и големина на търговския обект, установена значителна разлика в касовата наличност и др. Освен това, в акта, постановяващ разпореждане на предварително изпълнение на мярката, трябва да са изложени съответните мотиви за всеки конкретен случай. 

  До незабавно запечатване ще се стига, ако отлагането води до липса на въздействие на мярката, например при сезонна или временна дейност (панаир, изложба, концерт) или при липса на фискално устройство в обекта.

  Промяната на указанието е в резултат на обществен дебат с участието на експертите на НАП и най-големите браншови организации в страната.