дом Новини Да спрем вандалщината – не(възможно)!

  Да спрем вандалщината – не(възможно)!

  0
  ДЯЛ

  Обект на набези на вандали, след малко повече от половин година откакто са монтирани новите съоръженията пред кметството в село Раковски, станаха беседката и къта за игра на малчуганите в близост. Счупени и изкъртени са дъски на детската пързалка, дървени летви на беседката, както и крепежни елементи по нея. Умишлено съсипаните съоръжения, олющени и обгорени отстрани със запалки, са явна демонстрация на пренебрежителното отношение и безотговорността, с която се отнасят малки и по-големи жители на селото, недооценяващи усилията, които се полагат за да се осигури и поддържа приятно място за отдих и развлечение на децата, а не да се унищожава.

  Това е поредното поражение причинено от недобросъвестни хора, след като преди по-малко от месец наглец премина с джип по алеите и през градинка в централната част на селото, която наскоро бе озеленената за да придобие по-естетически вид, да краси и да радва очите на преминаващите. За да бъдат опазени съоръженията, се обмисля да бъдат монтирани камери за видеонаблюдение, тъй като в повечето случаи извършителите остават неизвестни, респективно и ненаказани за непристойните си деяния. От кметството апелират към всички за по-добросъвестно отношение и проява на отговорност, за да се запази направеното и да не се подлага на риск сигурността, най-вече на децата.

  Посегателства над пейките и беседките в кътове за отдих и игра, са често срещана гледка и в града, а поправянето на разрушеното не решава окончателно проблема! Ремонтът изисква време и усилия, а нанесените щети костват финансов ресурс, който може да бъде пренасочен за други цели, вместо да бъде разходван за възстановяване на нарочно повредени нови придобивки.

  Предотвратяването на подобни прояви на вандалщина, зависи както от нашето съзнание за стопанисване и поведение с грижа за правилна експлоатация, така и от реакциите ни в случай, че станем свидетели на вандалски действия. В противен случай нарушителите ще продължават да разрушават, чувствайки се недосегаеми.