дом Новини Автомобили, злато и пари са иззети при спецакция срещу незаконна лихварска дейност

  Автомобили, злато и пари са иззети при спецакция срещу незаконна лихварска дейност

  0
  ДЯЛ

  Баща и син – лихвари са задържани при специализирана полицейска операция под ръководството на Окръжна прокуратура – Разград, която се проведе на територията на село Китанчево, община Исперих. Фамилията се е занимавала с незаконната дейност поне от две години, съобщиха на пресконференция днес окръжният прокурор Тихомир Тодоров и директорът на ОДМВР-Разград старши комисар Ивайло Йовчев.

  В хода на предприетите процесуално-следствени действия са извършени претърсвания на четири имота. Иззети са 6 автомобила, собственост на лихварите, сред които и луксозен джип, както и други 13 превозни средства, прибрани като обезпечение по отпуснати заеми от 45-годишния баща. Мъжът е криминално проявен. Той и 20-годишния му син вече имат повдигнати обвинения за незаконната лихварска дейност.

  При обиските са иззети мобилни телефони, лаптопи, газов пистолет, близо 5 000 евро, 12 500 лв и половин килограм златни накити. Предстои назначаването на оценъчни експертизи, тъй като фамилията разполага с три къщи в Китанчево, апартамент в град Исперих и декари земеделска земя.

  Два контролно-пропускателни пункта бяха изградени днес на входно-изходните пътища в селото. Общо 73 служители от ОДМВР-Разград и Жандармерия – Варна с 20 автомобила участваха в акцията.

  В хода на специализираната операция бяха проверени 806 лица и 521 моторни превозни средства. Установени са 45 нарушения по ЗДвП. Съставени са 25 фиша и 20 акта, а регистрацията на едно превозно средство е прекратена. Връчени са 30 електронни фиша.

  Проведени са шест беседи с лица от активния криминален контингент.

  Задържани за срок до 24 часа по ЗМВР са още две лица – криминално проявени и осъждани мъже на 44 и на 53 години от Китанчево. Срещу по-младият е образувано досъдебно производство за извършена кражба на близо 15 кубика дърва, а срещу другият – проверка за същото престъпление.