дом Новини Все повече дела за неспазена карантина

  Все повече дела за неспазена карантина

  0
  ДЯЛ

  420 са вече досъдебните производства за нарушаване на карантинните мерки, наложени срещу разпространението на COVID-19, взети на специален надзор от Апелативната прокуратура във Варна до днес, 2 юни 2020 г, информират от правораздавателната институция.

  Най-много от тях – 211, се водят в Районната прокуратура във Варна. Досъдебните производства за престъпление по член 355, ал. 2 от НК под ръководството на Районната прокуратура в Разград станаха 64.

  Расте и бройката на образуваните дела срещу нарушители на карантината и в Районната прокуратура в Шумен, където се водят 62 производства по този текст в Наказателния кодекс, чието наказание е до 5 години лишаване от свобода и глоба от 10 000 до 50 000 лева.  

  От Районната прокуратура в Търговище са изпратили за специален надзор в Апелативната прокуратура във Варна до момента 34 дела за нарушаване на карантинните мерки, а от Силистра – 32. Най-малък е броят на тези досъдебни производства в района на Добрич – 17.

  Всички досъдебни производства се водят срещу българи, които са пребивавали в рискови страни със смъртни случаи от коронавирусна инфекция и след пандемията са се завърнали в България. Въпреки че са получили предписание от българските здравни власти за спазване на задължителна изолация, за да бъдат предпазени други хора, те са напуснали домовете си под различен претекст. Най-често за да отидат при свои близки, да пазаруват в магазин или да пият кафе с познати.

  Сред нарушителите с повдигнати обвинения за нарушаване на карантинните мерки срещу COVID-19 има и хора, които са отишли да регистрират в КАТ внесената от чужбина кола или да внесат документи за издаване на нова лична карта или международен паспорт.