дом Новини Нови две положителни проби за COVID-19 в област Разград

  Нови две положителни проби за COVID-19 в област Разград

  0
  ДЯЛ

  По информация на директора на РЗИ – Разград д-р Ася Генева, към 10,00 ч. на 29.05.2020 г. има установени два нови случая на положителни за COVID-19.


  Едната положителна проба е на жена на 77 г. от с. Ясеновец. Приета е в отделение по Инфекциозни болести към МБАЛ – Разград на 28.05.2020 г. Взет е респираторен материал /назофарингиален и орофарингиален секрет/ за изследване. Резултатът от изследването PCR SARS-CoV-2 е (+) положителен. Жената е с придружаващи заболявания, включена е на кислородна терапия и е в увредено общо състояние.
  Втората положителна проба е на жена на 57 г., също от с. Ясеновец. Пролежала е в отделение по Пневмология и фтизиатрия към МБАЛ – Разград с диагноза Пневмония. Взет е респираторен материал /назофарингиален и орофарингиален секрет/ за изследване. Резултатът от изследването PCR SARS-CoV-2 е (+) положителен. Лицето е приведено в Отделение по инфекциозни болести към МБАЛ – Разград на 28.05.2020 г. Същата е с придружаващи заболявания и е в задоволително общо състояние.
  Общият брой регистрирани заразени с COVID-19 на територията на област Разград са 18 човека, един е оздравял.
  Установени са четири контактни на заразените лица. На същите са връчени предписания за спазване на 14 дневна карантина и са взети материали за изследване.
  Предприети са незабавни противоепидемични мерки за недопускане разпространението на COVID-19 в отделение по Пневмология и фтизиатрия към МБАЛ – Разград. На персонала и на лежащо болните в отделението са взети проби за изследване.
  От изследваните 14 деца от с. Ясеновец няма положителни. Продължава изследването на целева група – персонал на детски градини и ясли на възраст над 55 години, определени от РЗИ- Разград – до момента всички проби са отрицателни.


  Директорът на РЗИ – Разград информира още, че под задължителна домашна карантина за 14 дни са поставени 806 лица, завърнали се от страни, ендемични за коронавирус.