дом Новини 441 души са започнали работа в Разградско през април, общо 6437 са...

  441 души са започнали работа в Разградско през април, общо 6437 са безработни

  0
  ДЯЛ

  Общият брой на безработните в трите бюра по труда в Разградско е 6437, а 441 души са започнали работа в областта през април в условията на извънредно положение, сочат данни на Агенцията по заетостта.

  Новорегистрираните безработни през четвъртия месец на годината в региона са 1074. От тях 749 или 69,7 процента са заявили, че са загубили работата си вследствие на COVID-19. Най-засегнатите сектори от кризата са преработваща промишленост, търговията, хуманното здравеопазване и социална работа, хотелиерството и ресторантьорството, отчитат от трудовото ведомство.

  Регистрираните през отчетния период, завърнали се след работа в чужбина, са 44 при 20 за същия месец на 2019 г. Относителен дял на безработните младежи до 29 години започнали работа през месец април по е 10,2%, а на безработните лица над 55 години – 29,5 %. Делът на лицата без квалификация от започналите работа през месец април е 52,8%.

  През април са постъпили 71 заявления от работодатели, с което ще се запази работата на 367 работници и служители. Заявените работни места на първичния пазар на труда са 215, като 45,1 процента от тях са в частния сектор, отчитат още от Регионалната служба по заетостта.

  Общият брой на безработните в бюрата по труда в Разград, Исперих и Кубрат през април е 6437, като спрямо март регистрираните са с 619 повече. Най-засегнатите сектори от кризата са преработващата промишленост, търговията, ремонта на автомобили, хуманното здравеопазване и социалната работа, хотелиерството и ресторантьорството.Заявените работни места през април са 215.

  Най-търсените професии са разносвач на храна, водач на селскостопански машини; социален асистент; сътрудник, социални дейности; сезонен работник в земеделието; машинен оператор и други.