дом Новини Отварят театрите, от 1 юни и заведенията на закрито, а дискотеките и...

  Отварят театрите, от 1 юни и заведенията на закрито, а дискотеките и баровете – вероятно на 15 юни

  0
  ДЯЛ

  Дискотеките, баровете и нощните клубове отварят отново от 15 юни.

  Ресторанти, кафенета и сладкарници пък ще посрещат посетители и в закритите помещения от 1 юни. Същите мерки за работа, които важаха и до момента за градините ще се спазват и тогава.

  По-рано през деня стана ясно, че врати отварят и танцовите зали и сцените за изкуство и култура. В залите ще могат да влизат максимум до 20 души или по един човек на 4 кв. метра. Маските и ръкавиците са препоръчителни. Задължителни са ръкавиците само при контакт.

  Съгласно заповедта на министъра на здравеопазването, считано от 26 май, се разрешават културно-развлекателни мероприятия (театри, концерти, сценични прояви, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство, както и занимални от юридически и физически лица и други), при заетост на местата до 30 % от общия им капацитет на закрито и до 50% от общия им капацитет на открито и при максимален капацитет на използване на залите (читалища, детски комплекси, културни домове, младежки центрове, училищни салони и зали, частни обекти, военни клубове и други) според квадратурата на помещението при заетост на местата не повече от 20 човека за груповите занимания, и не повече от 1 човек на 4 кв. м. площ.

  В заповедта на здравния министър се казва още, че считано от 01.06.2020 г. се разрешават посещенията в закрити площи на ресторанти,  заведения за бързо хранене, питейни заведения, кафе-сладкарници, детски и спортни съоръжения на закрито, увеселителни и игрални зали, в т.ч и тези в търговски центрове тип МОЛ, барове, с изключение на дискотеки, пиано-бар и нощен бар.

  Също считано от 1 юни се разрешават всички извънкласни занимания като занимални, клубове, детски центрове и други.

  Издадената днес Заповед № РД-01-277/26.05.2020 г. отменя Заповед № РД-01-272 от 20.05.2020 г.

  С пълния текст на Заповед № РД-01-277/26.05.2020 г. можете да се запознаете в прикачения файл.

  Заповед