дом Новини Вирусът на политиката – необорим

  Вирусът на политиката – необорим

  0
  ДЯЛ

  Опити за манипулативни внушения, „дребни“ заяждания и взаимни обвинения между съветници и кметската администрация белязаха майската редовна сесия на Общинския съвет в Разград. Вирусът на политиката е необорим, доказаха управляващите сили на местния политически терен, с безпрецедентно влияние при вземането на решения, особено що се касае до подпомагане на бизнеса и гражданите в община Разград засегнати финансово от вирусната пандемия.

  Близо час и половина продължи обсъждането на Предложението на ДПС за приемане на мерки за справяне с икономическите последици, вследствие обявеното извънредно положение и усложнената епидемиологична обстановка, което отново бе предмет на разглеждане. Не липсваха размени на реплики и обяснения на висок глас, но доводите на вносителите за приемане на документа породиха стълкновения между съветниците и предложението срещна отпор. „Тази докладна е именно за самите жители на община Разград, и вие с подкрепата на тази докладна не правите някакво добро дело на самата група общински съветници на ДПС, а ще направите добро на хората. Тези мерки не са лобистки“, бе категоричен ръководителят на групата съветници на ДПС д-р Левент Апти в отговор на обвинения, че се опитват да прокарат „безумни“ решения.

  Според подкрепящите Докладната записка показва една хубава посока на действие на общинска администрация за промени в наредби, които могат да бъдат направени при желание от тяхна страна, за да се покрият очакванията на хората, в една кризисна ситуация, а не само да се изтъкват причини, за това как документът не може да бъде приет, без да се предлага извършване на конкретни съществени корекции, с оправдание че част от мерките се повтарят с одобрените на предходната сесия, които всъщност са по-съкратени и непълни, и основно са в полза само на малка част от местния бизнес. Пословични са стремежите на коалиционното мнозинство да угодят на кмета Денчо Бояджиев, който е разкрил неодобрението си и открито е заявил, че ще обжалва решението, ако то бъде прието. В крайна сметка Предложението на ДПС бе отхвърлено с 13 „за“, 1 „против“ и 5 „въздържали се“.

  Хапливи изказвания съпътстваха коментарите по тази точка от дневния ред, но искрите пламнаха когато Кметът на Разград Денчо Бояджиев представи справка за неплатените данъчни задължения за 2019 г., в която фигурират имената на трима общински съветници от ГЕРБ, сред които екс шефа на Общинския съвет и бившия градоначалник, който след оглед на така изнесената информация изрази опасение и постави под съмнение истиността й, след като установи, че не притежава посочения автомобил, за който се твърди, че има данъчни задължения и ще изиска официална справка, през следваща седмица.

  Обществено любопитство подбуди и въпроса на бившия кмет Валентин Василев“ „Вярно ли е, че в момента има действащ заместник кмет, на който преди години му е бил прекратен договора за наем на общински имот (една кръчма)? Колко дължи бившата фирмата на този заместник-кмет?“ отговорът на който тепърва предстои да узнаем от кмета на Разград Денчо Бояджиев.