дом Новини Нов случай на COVID-19 в Разград – лекар от детското отделение на...

  Нов случай на COVID-19 в Разград – лекар от детското отделение на болницата е с положителна проба

  0
  ДЯЛ

  Днес има установен един случай на положителен за COVID-19 на лекар в Детско отделение на МБАЛ „Св. Иван Рилски – Разград“ АД гр. Разград. Същият е в добро общо състояние и е поставен под 28 дневна домашна карантина. Предстои вземане на проби на контактните лица и връчване на предписание за спазване на задължителна 14-дневна карантина. Всички останали проби, взети на персонала, работещ в Детско отделение са отрицателни. Изследванията са извършени с PCR тест в лабораторията на лечебното заведение.

  С този случай заболелите от коронавируса в Област Разград вече са 10, като от тях 6 са от община Разград и 4 лица са от община Исперих. „Контактните лица в едното село са 13, а в другото – 4. След извършената пълна дезинфекция от утре детското отделение ще приема болни, информира още д-р Генева. Директорът на РЗИ – Разград допълни още, че под задължителна домашна карантина за 14 дни са поставени 753 лица, завърнали се от страни, ендемични за коронавирус. Изследвани с бързи тестове са 228 и с PCR тестове 32, работещи в социални институции в област Разград.


  По време на срещата г-жа Црънгалова съобщи, че информацията, която Областна администрация предоставя на медиите и на обществеността е коректна и се базира само и единствено на получената такава от РЗИ – Разград. „Понякога се получава забавяне с информацията, защото изчакваме официалната такава от здравната инспекция. След като имаме вече PCR лаборатория в Разград, няма да се изпращат тестовете до други лаборатории, а ще се позоваваме на резултатите от нашата лаборатория“, допълни още заместник областният управител.


  Д-р Петър Тодоров съобщи, че всеки пациент, който постъпва за лечение в Хирургично отделение на разградската болница се изследва за наличие на коронавирус. „До 8 часа днес са извършени 68 изследвания в лабораторията във Варна, 223 PCR теста в лабораторията в Разград, както и 287 бързи теста за антигени и 128 бързи теста за антитела“, информира още д-р Тодоров.
  На проведената вчера работна среща в Областна администрация – Разград д-р Генева предложи да не се съобщават населените места, в които има потвърдени случаи на заболели от коронавируса, за да се запази психичното здраве на населението.

  В понеделник ще се проведе заседание на Областния оперативен щаб, където предложението ще се гласува от членовете му.
  С оглед разнопосочната информация от институциите д-р Генева съобщи, че вече информацията ще се обобщава от РЗИ до 12 часа всеки работен ден и ще се публикува на интернет страницата на Областна администрация – Разград до 14 часа