дом Новини След края на извънредното положение – какво се променя и кои мерки...

  След края на извънредното положение – какво се променя и кои мерки остават в сила

  0
  ДЯЛ

  Страната ни вече няма да е в извънредно положение, но и след 13-и май ще може да бъде обявявана извънредна епидемична обстановка. 

  Къде и дали да се обявява такава ще решава Министерският съвет на базата на осем критерия: дали е налице патоген с висок епидемичен потенциал; ако механизмите за заразяване са непознати или необичайни; дали има сериозна заплаха за общественото здраве, например липса на лечение или ваксина; ниско имунизационно покритие за населението; тежко протичане на болестта; риск за уязвими групи от хора; висока заболеваемост и/или смъртност; установени случаи сред медицинските специалисти.

  Здравният министър Кирил Ананиев пък ще може да разпорежда задължителна изолация на болни от коронавирус в болници или при домашни условия, както и карантина на контактни лица и на хора, идващи в страната от чужбина.

  Актовете на Министерския съвет и на здравния министър ще подлежат на обжалване пред съответния административен съд, като това няма да спира тяхното изпълнение, но при оспорване в съда, съответната инстанция трябва да ги разгледа в двумесечен срок.

  Запазват се глобите за нарушения на мерките – Остават санкциите от 300 до 1000 лева при първо нарушение, и от 1000 до 2000 за повторно – например при неносене на презпазни маски в градския транспорт. Остава и глобата от 5 000 лева за нарушаване на карантина.

  Остава 14-дневната карантина при връщане в страната.

  Удължава се срокът за действие на социално-икономически мерки за подкрепа на бизнеса и запазване на работни места. Мярката 60/40 ще важи до 30 юни.

  60 дни неплатен отпуск за тази година ще се зачита за трудов стаж. Досега се зачиташе 30 дни неплатен отпуск годишно.

  Няма да има изпити за външно оценяване за 4-ти и 10-ти клас.

  До 2 седмици ще стане ясно кога ще могат да отворят детските градини.

  Какви санкции се запазват?

  С промените в Закона за здравето, част от мерките, които важат по време на извънредното положение ще останат в сила още 2 месеца – до 13 юли.

  Сред тях са възможността армията да има полицейски функции за проверка на хора, както и забраната да се налагат запори, която за общините ще е до края на годината.

  Остават възможностите за онлайн заседания на държавни и местни органи и за намаляване на наемите на обекти държавна и общинска собственост.

  Още 2 месеца ще е забранен износът на лекарства.

  Остава и възможността да не се провеждат обществени поръчки при закупуване на предпазни средства и медицинско оборудване.

  Здравният министър ще може да разпореди задължителна изолация на болни от коронавирус в болници или при домашни условия, както и карантина на контактни лица и лица, влезли в България от други страни.

  Какво е разрешено?

  Със заповеди на здравния министър бяха въведени правила за работа на заведенията на открито – при строга дезинфекция и разстояние между масите от 1,5 метра.

  Разрешена е работата на басейните, индивидуалният и колективните спортове за аматьори на открито, без състезателен характер като футбол, баскетбол, волейбол.

  Отново със заповед на здравния министър беше разрешено отварянето на музеи, галерии и библиотеки при спазване на социална дистанция и всички противоепидемични мерки. Позволяват се концерти и културни събития на открито, с допустима заетост на местата до 30% от максималния капацитет. Кината също могат да работят при 30% заетост на местата.

  На 13 май се очаква Европейската комисия да даде своите указания за туристическия бранш. Тогава ще стане ясно и какво ще се случи с пътуванията през следващите месеци.

  Засега е забранено влизането на чужденци в страната.

  Акцент в закона, който влиза в сила от 14 май, е преодоляването на последиците след епидемията. Заради това голяма част от него касае бизнеса. 

  Мярката „60/40“ остава, като при нея предстоят промени. 

  Няма да има концесионни такси или ще бъдат намалени, а плащанията за договори за концесия или наем на плаж ще се отложат до края на годината. Отделно забраната за строежи по Черноморието ще влезе в сила от 15 юни.

  Очакват се поне наполовина по-ниски цени на чадъри и шезлонги по морето. Според указанията, 20 квадратни метра площ на плажа трябва да бъдат отделени за един чадър с 2 шезлонга, които ще се ползват от двама души или от членовете на едно семейство.

  Плажовете в страната трябва да бъдат готови за използване на 1 юни. Цените на плажните принадлежности – чадъри и шезлонги, трябва да паднат наполовина спрямо миналото лято. При нарушение се предвиждат санкции до 50 000 лв. и до 100 000 за повторно. 

  С промените в закона се удължава срокът на някои социални мерки до есента. 

  През 2020 г. 60 дни неплатен отпуск ще се зачита за трудов стаж, вместо досегашните 30. Това е заради  служителите, които бяха принудени да излизат в отпуск, извън платените им дни, за да не загубят работното си място.

  Два месеца след днес Агенцията по заетостта ще може да превежда компенсация в размер на 290 лв. за определени категории лица, които подлежат на осигуряване по реда на Кодекса за социално осигуряване. 

  Безработни хора ще могат да работят в земеделието не повече от 120 дни, без обаче това да се признава за трудов стаж.