дом Новини Засилени проверки по пътищата в рамките на акция „Скорост“ от днес до...

  Засилени проверки по пътищата в рамките на акция „Скорост“ от днес до 20 май! Вижте за какво още ще следят

  0
  ДЯЛ

  Специализирана полицейска операция по безопасност на движението „Скорост“ ще се проведе от 16.00 часа на 13 май до 16.00 часа на 20 май на територията на ОДМВР-Разград. Според изготвения анализ нарушенията, свързани с превишаване на максимално разрешената скорост за движение, са признати като най-сериозната причина за тежки пътно-транспортни произшествия и смърт на пътя.

  На територията на ОДМВР-Разград през 2019 година заради несъобразена скорост са възникнали 38 тежки ПТП, при които са загинали 5-ма и са пострадали 57 души. От началото на 2020 година до 13 май са регистрирани 122 пътно-транспортни произшествия, от които 33 тежки с 2-ма загинали и 41 ранени. В тази връзка разпоредената полицейска акция цели засилен контрол за спазване на разрешените скорости, подобряване на пътно-транспортната обстановка и ограничаване на предпоставките за възникване на тежки катастрофи.

  Освен за спазване на скоростните режими в населените места и републиканската пътна мрежа, ще се проверяват водачите за правоспособност, употреба на алкохол или наркотични вещества, използване на обезопасителни колани, неплатени глоби по ЗДвП и наличие на сключена застраховка „Гражданска отговорност“.

  В специализираната полицейска операция ще се използват всички автоматизирани технически средства за контрол на скоростта, преминали метрологична проверка, както в светлата, така и в тъмната част на денонощието.