дом Новини PCR лабораторията в МБАЛ“Св. Иван Рилски“, дарена от братя Домусчиеви, бе открита...

  PCR лабораторията в МБАЛ“Св. Иван Рилски“, дарена от братя Домусчиеви, бе открита официално

  0
  ДЯЛ

  PCR лабораторията в МБАЛ“Св. Иван Рилски“-Разград, която бе дарена от Кирил и Георги Домусчиеви, бе открита официално днес.

  На събитието като представители на дарителите присъстваха Теменуга Газдова – управител на „Биовет” АД – клон Разград, Александър Александров – президент на ПФК „Лудогорец 1945”, както и кмета на община Разград Денчо Бояджиев, заместник-директора на Регионална здравна инспекция Разград д-р Анатолий Стойнов, директора на МБАЛ „Св. Иван Рилски” – д-р Гечо Жеков, членове на екипа му и лекари и медицински сестри от болницата, представители на национални и местни медии. Новата високотехнологична техника беше показана на присъстващите. С нея ще могат да бъдат правени PCR тестове за наличие на зараза с COVID-19. Този тип тест е считан за златен стандарт за откриване на коронавирус.


  В момента само няколко лаборатории в страната имат подобно специализирано оборудване. Досега пробите за наличие на зараза с COVID-19, взети от жители на област Разград се изпращаха в лаборатория в град Варна. До края на следващата седмица ще бъде направени тестове на всички служители на ОД на МВР, дежурещи на контролно-пропусквателните пунктове в град Разград, на персонала на резидентните социални услуги за възрастни хора и на служители в паспортна служба и ГРАО.


  Изпълнителният директор на МБАЛ д-р Гечо Жеков обясни, че се очаква сертификация на PCR лабораторията от Министерството на здравеопазването. Техниката ще може да бъде използвана и за изследвания на други грипоподобни болести след края на пандемията. Д-р Стойнов съобщи, че до момента са направени около 100 теста от болницата в Разград, но са изпращани за анализ в лаборатория във Варна. От РЗИ-Разград са направени 50 проби, като положителни досега няма.