дом Новини Учебната година ще приключи дистанционно, само изпитите ще се провеждат в училищата

  Учебната година ще приключи дистанционно, само изпитите ще се провеждат в училищата

  0
  ДЯЛ

  Учебната година да приключи дистанционно, а учениците да бъдат в училищата за провеждане на изпитите. Това решиха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, членовете на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в образованието и представители на родителски организации, съобщиха от МОН.

  Датите за изпитите ще бъдат конкретизирани в следващите дни при вземане предвид развитието на епидемиологичната обстановка в страната и постъпващите в Министерството становища.

  „По време на разговора беше отбелязана готовността на образователната система за провеждане на изпити при спазване на мерки за безопасност, включително за учениците в самостоятелна и задочна форма на обучение, както и за практическите изпити за професионална компетентност.”, допълниха от министерството. В училищата все пак ще бъдат допускани и организирани индивидуални присъствени консултации за децата, които са пожелали такива, или преподавателите са преценили за необходими.

  Материалът, включен в изпитите, ще бъде определен на база данните от проучване сред училищата за нивото на усвоените знания и преподадените теми. „Предстои да бъдат анализирани постъпилите данни и да бъде оповестено учебното съдържание, което няма да бъде включвано”, допълниха от МОН.

  По време на разговора е изразена и подкрепа за действията на правителството и МОН в настоящата ситуация във връзка с осигуряване безопасността и здравето на учениците и преподавателите и провеждането на обучение в електронна среда.