дом Новини От утре разрешават посещението на паркове и градини, но само за деца...

  От утре разрешават посещението на паркове и градини, но само за деца с родители и за собственици на кучета

  0
  ДЯЛ

  Министърът на здравеопазването издаде заповед, с която разрешава посещенията на градски паркове и градини

  Със своя заповед министърът на здравеопазването разрешава посещенията на градски паркове и градини на следните лица:

  • деца до 12 години, придружавани от родител/и или член/ове на семейството, но не повече от двама възрастни, в часовия диапазон от 9,30 ч. до 18,30 ч. всеки ден;
  • собственици на кучета, но не повече от един, във времето до 9,30 ч. и след 18,30 ч., всеки ден.

  Посещенията на градски паркове и градини трябва да се осъществяват при стриктното спазване на противоепидемичните мерки. Задължителни са носенето на предпазни маски, спазването на физическа дистанция от 2,5 метра, влизането в и излизане от парковете и градските градини през обозначените за целта места, както и придвижването по обозначените маршрути. Забранява се консумацията на алкохол на територията на парковете и градините. Гражданите трябва да избягват контакт с повърхности, в т.ч. сядане на пейки и тревни площи, както и да съблюдават всички противоепидемични мерки и указания на лицата, изпълняващи служебните си правомощия.

  Остава в сила забраната за посещения на спортни и детски площадки и съоръжения на открити и закрити обществени места.

  На база заповедта на министъра на здравеопазването, кметовете на общини следва да създадат необходимата организация за прилагане мерките, съобразно спецификите на съответните градски паркове и градини на територията на общините.