дом Новини Разкриха огромна модерна наркооранжерия в бивш шивашки цех в исперихското село Свещари

  Разкриха огромна модерна наркооранжерия в бивш шивашки цех в исперихското село Свещари

  0
  ДЯЛ

  Голяма наркооранжерия в с. Свещари е разкрита от криминалисти на ОДМВР-Разград и колегите им от РУ-Исперих. Огромна по площ  и оборудвана с модерни съоръжения, оранжерията е заемала цял етаж от бивша сграда на АПК в село Свещари, ползвана в последните години за шивашки цехове.

  В хода на извършените процесуално-следствени действия в две от помещенията са открити 530 саксии със зрели растения канабис, а в съседни зали – още 226 саксии с разсад. За развитието на канабисовите растения  е било изградено специално оборудване с датчици за влага, лампи и вентилатори, в помещенията е имало торове и специално изградена система за следене на киселинността на почвата, както и препарати.

  При претърсването е иззето голямо количество суха маса, подготвено за пласиране. Установена е собственичката на сградата – 52-годишна жена, която по първоначални данни е предоставила за ползване част от помещенията на двама варненци – на 35 и 27 години и на 22-годишна жителка на с. Разделна.

  По случая е образувано досъдебно производство. Двамата мъже и собственичката на сградата са задържани. Предприети са действия по издирването на съучастничката им, която при вида на полицаите, успяла да избяга.

  Работата по цялостното документиране на престъпната им дейност – производство и разпространение на наркотици, продължава под наблюдението на прокуратурата.