дом Новини Гурбетчия от Исперихско на съд, загърбил карантината и отишъл при приятелката си

  Гурбетчия от Исперихско на съд, загърбил карантината и отишъл при приятелката си

  0
  ДЯЛ

  36-годишният Илхан И. е предаден на съд с обвинителен акт на Териториалното отделение в Исперих към Районната прокуратура в Разград за нарушаване на мерките, издадени против разпространението на COVID-19. Мъжът ще носи наказателна отговорност за престъпление по член 355, ал. 2 от НК, извършено в периода от 21 март до 4 април тази година.

  Подсъдимият се прибрал с полет от Хамбург до Варна на 21 март 2020 г., след като епидемията от коронавирусната инфекция била причина да бъде преустановена работата му във ФРГ. Попълнил формуляр за събиране на данни на летище Варна, в която всеки българин или чужденец, който пристига от рискова държава, е длъжен да посочи личните си данни и мястото, където ще пребивава по време на 14-дневния период на карантина. Издадено му било и предписание от РЗИ за поставянето му в изолация. Илхан И. посочил, че ще пребивава в дома си в исперихското село Малък Поровец.

  На 27 март около 19.00 часа служители на полицията посетили адреса в селото. Къщата била тъмна и заключена. От разговор с кмета станало ясно, че Илхан се е появил през март в Малък Поровец, но оттогава никой не го бил  виждал. Подсъдимият не отговарял и на посочения мобилен телефон за връзка.

  От негови близки полицейските служители разбрали, че Илхан има приятелка в силистренско село и предположили, че може да е при нея. Не могли обаче да уточнят нито селото, нито адреса. Така гурбетчията бил обявен за общодържавно издирване с мярка да бъде принудително доведен. Издирването дало резултат и 36-годишният мъж бил открит в село Голеш.

  Като отегчаващо обстоятелство прокуратурата посочва в обвинителния акт продължителния период на отклоняване от карантинните мерки, посещението на подсъдимия на публични места заедно с приятелката си, с което е поставил в опасност здравето на мнозина и е обезсмислил въведените противоепидемиологични мерки.

  Подсъдимият се е признал за виновен, но е отказал да дава обяснения.

  Ако бъде признат за виновен, той може да получи наказание до 5 години затвор и глоба от 10 000 до 50 000 лева.