дом Новини Oтпускат еднократно по 375 лв. на родители в неплатен отпуск, но не...

  Oтпускат еднократно по 375 лв. на родители в неплатен отпуск, но не на всички

  0
  ДЯЛ

  Еднократна помощ по 375 лева ще получат родители, които са в неплатен отпуск, за да гледат децата си по време на извънредното положение.  

  Критерий ще е месечният доход на член на семейството да бъде 610 лв., колкото е размерът на минималната работна заплата. Освен това трябва да са използвали минимум 20 работни дни неплатен отпуск и да не получават други социални помощи.

  „Много служители са принудени да излязат в неплатен отпуск, защото са изчерпали платения. Има и самотни родители“, обясни на брифинг социалният министър Деница Сачева. По данни на МТСП мярката ще обхване над 55 000 семейства и ще струва на бюджета около 20 милиона лева.

  Сачева добави още, че за трети пореден ден намалява броят на безработните. Започнахме на 8 април с 5700 души, на 9-ти – 4670 души, а 3866 са за вчера. 2882 души са декларирали, че са останали без работа заради коронавируса.

  Към вчерашния ден общият брой на подадени заявления по мярката 60/40 е 2016 за почти 30 хиляди работници и служители. С тези числа отговаряме на редица критики за това дали мярката работи, коментира Деница Сачева.