дом Новини Отмениха задължителното носене на маски на обществени места

  Отмениха задължителното носене на маски на обществени места

  0
  ДЯЛ

  След вчерашната заповед за задължително носене на маски на открити и закрити обществени места, днес тя бе отменена заради общественото недоволство и липсата на консенсус и разнопосочните мнения по отношението на носенето на маски от здрави хора, до постигане на консенсус. Това каза здравният министър Кирил Ананиев на извънреден брифинг.

  Десетки жалби са постъпили във Върховния административен съд (ВАС) срещу заповедта на здравния министър Кирил Ананиев за задължително носене на маска на закрити и открити обществени места, под заплаха от 5000 лева глоба. Основният им аргумент бе, че заповедта е незакона, защото противоречи на действащите закони и държавата не е създала нужните условия, за да бъде изпълнена.

  Българската държава ще закупи 1 млн. предпазни маски, които ще бъдат раздадени на социалните слаби граждани чрез местните структури на РЗИ. Маските ще бъдат от модел FFP 2 – 3.

  Използването на маските дава възможност за отдалечаване на онези мерки, които значително ще ограничат гражданските права. Убедени сме, че тази мярка води до отдалечаване от онзи момент на по-тежки мерки, каза Кирил Ананиев.

  Дебатът е, че тези маски трябва да се носят от болни хора, за да не пренасят заболяването. Но ние не знаем кои са болни, между нас се движат хиляди хора, които може би са носители, но не са изследвани. Заради това решихме, че е хубаво всички да носят маски, защото не се знае от къде ще дойде заразата, допълни здравният министър.

  Незаконен износ на маски и предпазни средства от България в последните дни не е установен, каза вътрешният министър Младен Маринов.

  400 са нарушителите на карантината, съобщи още той.

  Обмисля се също и промяна в размера на глобата от 5000 лв, в друг размер.