дом Новини Излизането от вкъщи може да се известява с SMS декларация

  Излизането от вкъщи може да се известява с SMS декларация

  0
  ДЯЛ

  Излизането от вкъщи може да се обявява с SMS, подобно на системата за плащане на синя и зелена зона, обяви председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски като част от по-строгите мерки, които се обмислят от щаба. 
  По-рано вчера той обясни, че заради масово неспазване на разпоредбите за изолация, може да се въведе по-строга мярка и излизането от домовете да става само с декларация, подобно на Гърция. В Гърция се използва освен декларация и SMS известяване, като има няколко номера – според спецификата на излизането от дома – например до аптека или лекар, до магазин и за разхождане на куче.

  SMS уведомяването може да бъде предпочетено, тъй като множество възрастни хора не работят с интернет, докато мобилният телефон е най-масово разпространен у нас, обясни генерал-майор Мутафчийски.

  По темата за разходките генералът беше категоричен: „Можем да излизаме веднъж на три дни до магазина, ако се наложи до аптеката, или ако отиваме на работа. Но какво значи да се разхождаме навън, когато светът пламти като пожар?“.


  Заразените у нас вече са 354 души, каза генералът на редовния сутрешен брифинг на Националния оперативен щаб. 127 от тях са в болница. Заразата вече взе 8 жертви, а излекуваните са 15 души.