дом Новини Ще има ли поевтиняване на газа, парното и топлата вода

  Ще има ли поевтиняване на газа, парното и топлата вода

  0
  ДЯЛ

  Поевтиняване на газа, парното и топлата вода ще бъде обсъдено в Комисията за енергийно и водно регулиране. Предложението на регулатора е от април синьото гориво да е с 40 на сто по-евтино, а цените на топлоенергията да паднат между 8 и 25 на сто за различните топлофикации в страната.

  Най-голямо понижение на цените на парното и топлата вода се очаква да има в столицата – с 25,14 на сто. С 21,3 % е по-евтина ще е топлоенергията във Враца, между 15 и 17 на сто ще паднат цените във Велико Търново, Бургас и Плевен. В Разград се предлага цените да са 16 на сто по-ниски. Най-малко намаление – с 7,8%, ще има във Варна.

  Поевтиняването на парното и топлата вода е резултат от договорените по-ниски цени на природния газ, които „Булгаргаз“ купува от руския си доставчик „Газпром експорт“. То обаче няма да окаже влияние на цените на тока, които регулаторът предвижда да останат без промяна.

  КЕВР реши цената на електроенергията да не се променя, а това да стане от 1 юли. Причината са допълнителните разходи на Фонда за сигурност на електроенергийната система. 

  Окончателно решение ще бъде взето в края на месеца, а новите по-ниски цени се очаква да бъдат факт от следващия месец.