дом Новини Измамници плъзнаха по домовете, напират да влязат уж да дезинфекцират

  Измамници плъзнаха по домовете, напират да влязат уж да дезинфекцират

  0
  ДЯЛ

  Измамници се възползват от ситуацията около коронавируса и атакуват възрастни хора. Жена е била приканена от мъж да му отвори и да го пусне в дома си, като обяснил, че идва да извърши дезинфекция – било част от извънредните мерки срещу разпространението на коронавируса.
  Жената обаче се усъмнила и отказала.

  Дъщеря ѝ предупреди в социалните мрежи хората да бъдат особено предпазливи, тъй като са възможни и други злонамерени опити и действия.

  От полицията предупреждават, че са възможни опити и за телефонни измами, като призоват гражданите да не се доверяват на никого, освен на официалните власти. МВР съветва още да не се плаща с карти и да не се пазарува от интернет.

  Основни насоки към гражданите, с цел да се предпазят от нежелани престъпни посегателства:

  ОСНОВНО ПРАВИЛО – винаги проверявайте достоверността на информацията, която може да се окаже заблуждаваща и използвана с цел извършване на престъпление. Сигнализирайте на телефон 112. Не давайте пари на непознати по никакъв повод!

  ИЗМАМИ

  Измамниците успешно използват желанието на хората да помагат на полицията, други ще се възползват от страха и несигурността около разпространението на коронавируса. не им позволявайте да злоупотребяват с вашите емоции, бъдете бдителни!

  Бъдете много подозрителни към всяко телефонно обаждане или съобщение, с което организация или институция ви подтикват да предприемете незабавни действия за даване на пари по повод разпространението на коронавируса!

  Имайте предвид, че измамливите обаждания могат да се случат по всяко време на денонощието, докато сте на работа или вкъщи!

  Матрицата при телефонните измами е една – по телефона искат пари, схемите са различни.

  Използвайки ситуацията в момента, е възможно сценариите за телефонни измами да бъдат свързани с коронавируса

  ПРИМЕРИ:

  Полицията търси съдействие от вас при провеждане на операция за задържане на телефонни измамници;

  Обаждане от непознат, който се представя за лекар, твърди, че Ваш близък или роднина е заразен с коронавирус и е необходимо да заплатите определена сума за неговото лечение;

  Плащане на пари за освобождаване на колетна пратка, съдържаща лекарства, ваксини, отвари и др. за лечение на коронавирус инфекция или медицински предпазни средства като маски, ръкавици и др.;

  Даване на „капаро“ за закупуване на лекарства, ваксини срещу коронавирус, медицински предпазни средства и др. на по-изгодни цени.

  Не се доверявайте на обаждания от непознати или такива, представящи се за полицаи, лекари, ваши близки или роднини, особено, ако ви искат пари за лечение на коронавирус, закупуване на ваксина, лекарство и др.! Опитайте се да запазите самообладание! Подчертаваме – към момента няма ваксини, таблетки, отвари, лосиони или други продукти с рецета или без рецепта, за „излекуване“ от covid-19 – онлайн или в магазин.

  Ако имате съмнения, че ваш близък или роднина е заразен с коронавирус потърсете информация от здравните власти или се свържете с тел. 112!

  • игнорирайте онлайн оферти за ваксини, лекарства и др.!
  • в случай на посещение на домашния Ви адрес от непознати, независимо дали са облечени в защитни медицински облекла, изисквайте задължителна легитимация за удостоверяване на принадлежността им към органите на МВР или здравните власти.

  При съмнение за опит за неправомерни действия, позвънете на тел.112!

  КРАЖБИ И ГРАБЕЖИ

  • Използвайте предимно електронни начини на плащане
  • Не носете в себе си големи парични суми;
  • Не съхранявайте големи парични средства в домовете си;

  КЪМ ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА ФИРМИТЕ

  • Не съхранявайте в офиси и търговски обекти големи парични суми – по възможност ги депозирайте в банкови институции;

  Вземете мерки за охраната на стоките, които остават в наличност в търговските обекти;

  • Юридически лица, които ще продължат да работят (в частност хранителни магазини и аптеки), и към момента генерират значителен оборот – да създадат организация за ежедневно инкасиране на паричните средства, а при необходимост и по няколко пъти на ден, с оглед недопускане на събиране и пренасяне на големи парични суми;
  • В работещи търговски обекти, при необходимост да бъдат наети допълнително лица за осъществяване на охрана, с цел контрол и създаване на организация при пазаруване на гражданите.

  ПО ОТНОШЕНИЕ НА ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ

  • Обръщайте внимание на обявените цени на хранителните продукти и стоки от първа необходимост по стелажите на търговските обекти и стойността им при заплащането на каса;
  • Не се предоверявайте на обяви в интернет сайтове, предлагащи хранителни продукти и стоки от първа необходимост от неизвестни източници, както и не пазарувайте от импровизирани пазари.
  • Бъдете бдителни при теглене и разплащане с електронни платежни инстументи, с оглед неправомерно придобиване на данни от тях

  ПО ОТНОШЕНИЕ НА ЛЕКАРСТВЕНИ ПРОДУКТИ

  • Закупувайте лекарствени продукти и медикаменти единствено от лицензираните аптеки и дрогерии, които имат съответното разрешение;
  • Дрогериите и сайтовете за продажба на лекарствени продукти по интернет могат да предлагат само лекарства, които не се отпускат по лекарско предписание. уверете се, че тези сайтове имат разрешение за търговия на дребно по интернет, както и регистриран стационарен обект.
  • Имайте предвид, че не всички предпазни маски, облекла и антибактериални гелове са медицински изделия. такива са само тези, закупени от лицензираните аптеки и дрогерии;
  • В случаи на установени завишени цени на предлагани лекарствени продукти и медикаменти, сезирайте компет