дом Новини 812 млн. евро ни отпуска ЕС за борба с коронавируса

  812 млн. евро ни отпуска ЕС за борба с коронавируса

  0
  ДЯЛ

  България ще разполага с обща сума от 1.358 млрд. евро финансова помощ от Европейския съюз за борба с корона вируса, предава кореспондент на БНР от Брюксел. 


  812 млн. евро от тях страната ще получи от обявената от ЕС сума за борба с коронавируса, става ясно от разчетите за страните членки. В петък Еврокомисията съобщи, че е готова да увеличи общата целева подкрепа за държавите членки на 37 милиарда евро. 


  Част от сумата ще бъде отпусната като ликвидност, а друга част – от съответния бюджет на ЕС. По двете пера България ще получи съответно 122 милиона и 690 милиона евро.


  Другите 546 млн. евро (от общо 1.358-те млрд. евро) страната ще получи от неусвоените структурни и инвестиционни фондове. Досега страните членки, на които са останали неусвоени пари по оперативни програми, връщаха сумите обратно в хазната на ЕС. 


  Заради коронавируса обаче те ще имат възможност да запазят парите и да ги изпозлват за борба с епидемията. 


  Общата сума от 1.358 млрд. евро от ЕС страната ще използва освен за медицински цели, така също в помощ на най-уязвимите сектори на икономиката като малките и средните предприятия, пазара на труда и други.

  Предоставяме на вашето внимание статистика с последни данни в световен мащаб на Covid-19:

  https://www.digitalblackboard.online/