дом Новини Започват проверки за спекула с цени на лекарства и храни по време...

  Започват проверки за спекула с цени на лекарства и храни по време на извънредното положение

  0
  ДЯЛ

  Апелативният прокурор на Варна разпореди на шестте окръжни прокуратури в района проверки за спекула с цени на лекарства и храни по време на извънредното положение, обявено заради епидемията от коронавирусната инфекция.

  До разпореждането се стигна, след като Върховната административна прокуратура се самосезира по публикации в медиите за продажба на лекарствени препарати чрез обяви в интернет сайтове и на цени, многократно превишаващи утвърдените преди епидемията.

  Проверките ще се извършват съвместно с регионалните здравни инспекции и техните правомощия по Закона за лекарствените препарати в хуманната медицина за спазване на контрола на цените на лекарствените препарати в аптеките и дрогериите.

  Отделно от това окръжните прокуратури в апелативния район на Варна, съвместно с териториалните структури на Българската агенция по безопасността на храните ще следят за спазване на Наредбата за етикирането и представянето на храните при продажбата им, както и за евентуална спекула.

  Eто как да проверите колко струват лекарствата и дали в аптеката се продават на спекулативни цени:

  Проверките ще продължат до отмяна на въведеното извънредно положение, като Апелативната прокуратура във Варна ще обобщи резултатите с констатираните нарушения, съставените актове и издадени наказателни постановления и данни за престъпления.

  Уеб-порталът на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти се намира на интернет адрес: https://portal.ncpr.bg

  Мобилното приложение за достъп до цените на лекарствените продукти може да изтеглите от: https://ncpr.bg/images/android_medicine/medicine.apk