дом Новини Съдът измени в „задържане под стража” мярката за неотклонение на мъж от...

  Съдът измени в „задържане под стража” мярката за неотклонение на мъж от Разград, обвинен в трафик и свождане към проституция

  0
  ДЯЛ

  Тричленен състав на Окръжен съд Разград отмени Определение на Районен съд Разград, с което на обвиняемия по досъдебно производство на ОД на МВР Разград Мустафа М. е взета мярка за неотклонение „домашен арест”, информират от правораздавателната институция.


  Спрямо мъжа са повдигнати две обвинения за тежки умишлени престъпления извършени в периода от 05.05.2019 г. до 25.02.2020 г. в градовете Силистра и Разград. В условията на продължавани престъпления с обещаване, даване и получаване на облаги е набирал и приел жена от Силистра, с цел да бъде използвана за развратни действия независимо от съгласието й.

  Второто обвинение касае същия период, по време на който е свождал въпросната жена към блудствени действия и съвкупление, като деянието е извършено с користна цел.
  По време на заседанието представителят на държавното обвинение представи докладна записка, от която стана ясно, че полицейски патрул не е намерил лицето на посочения от него адрес, на който е трябвало да изтърпява домашния си арест.


  Защитата на обвиняемия поиска наложената от първоинстанционния съд мярка да не бъде изменяна, тъй като Мустафа винаги е съдействал на правораздавателните органи. Самият обвиняем заяви, че няма да се укрие, тъй като има две деца – на 6 и 18 години.


  Съдът счете, че от събраните до този момент доказателства – показания на свидетели, може да се направи извода, че Мустафа е извършил деянията, в които е обвинен. Според свидетелството му за съдимост той е осъждан няколко пъти, като е търпял и ефективно наказание „лишаване от свобода”. От представената характеристична справка става ясно, че той не упражнява трудова дейност, няма доходи, има близки, работещи в чужбина, след употреба на алкохол е агресивен и избухлив.


  Съдебният състав намери, че с оглед мобилността на близките му, съществува опасност да напусне страната и да се укрие, както и да извърши ново престъпление. С оглед на тези доводи, въззивната инстанция отмени определението на Районен съд Разград, с което на обвиняемия е взета мярка за неотклонение „домашен арест” и наложи най-тежката – „задържане под стража”.


  Определението е окончателно и не подлежи на обжалване или протест.