дом Новини 19 доброволци от Детското полицейско управление в ОУ „Ив. С. Тургенев” проведоха...

  19 доброволци от Детското полицейско управление в ОУ „Ив. С. Тургенев” проведоха симулиран съдебен процес в Районен съд Разград

  0
  ДЯЛ

  Ученици от 4 „б” клас на ОУ „Ив. С. Тургенев”, доброволци в Детско полицейско управление, посетиха днес Районен съд Разград и проведоха симулация на съдебен процес. В зала №1 заедно с децата бяха класният им ръководител Пламена Христова, инспекторите детска педагогическа стая към РУ на МВР в Разград Надежда Обрешкова и Тезджан Бошнакова, както и инспекторите „Детска педагогическа стая” към РУ на МВР в Лозница, Кубрат и Исперих.


  Съдия Нели Генчева от Районен съд и прокурор Десимира Недкова от Районна прокуратура посрещнаха участниците в импровизирания съдебен процес, който е част от обучителната програма, благодарение на която любознателните участници придобиват знания и умения за правилата и процедурите в съда – кои са участниците в съдебното производство и какво се случва в съдебната зала – кой къде застава; кога и как се разпитват свидетели; какви въпроси се задават и т.н.

  Днешното дело бе образувано по обвинителен акт на прокурора срещу Алиджан, който наплюл в голямото междучасие съученичката си Мария, вследствие на което тя претърпяла морални болки и страдания. За разплитане на казуса съдебният състав разпита няколко свидетели, които дадоха различни показания относно мястото, на което се е разиграла случката. Те свидетелстваха за това, че до конфликтната ситуации се е стигнало, тъй като Мария всъщност дължала пари на Алиджан, които той й дал за да си купи шоколад и айрян. Наплюването е станало факт, след провокация от страна на Мария, която е гонила с чадър Алиджан.


  След тайно съвещание съдът оправда Алиджан по така повдигнатото обвинение и препоръча с Мария да работи психолог, за да се избегнат подобни провокации в бъдеще. Отхвърлен бе иска предявен от Мария за обезщетение в размер на 1000 лева. Разбира се, постановената присъда подлежи на обжалване и протестиране пред Окръжния детски съд в 15-дневен срок.


  В края на своята визита в Разградския районен съд, доброволците си направиха обща снимка за спомен.
  Инициативата на ОД на МВР „Детско полицейско управление” се провежда в област Разград за трета поредна година и цели да формира в подрастващите чувство на уважение към законността и реда, към ценността на човешкия живот, взаимно уважение и нетърпимост към аморални прояви като насилие, агресия и хулиганство.