дом Новини Областният управител Гюнай Хюсмен свика Щаба за координация на спасителни и неотложно...

  Областният управител Гюнай Хюсмен свика Щаба за координация на спасителни и неотложно аварийно – възстановителни работи при бедствия и аварии, заради сложната обстановка в областта

  0
  ДЯЛ

  Днес, 06 февруари, Областният управител Гюнай Хюсмен свика заседание на Щаба за координация на спасителни и неотложно аварийно – възстановителни работи при бедствия и аварии, поради усложнената зимна обстановка в Област Разград.

  Получени бяха информации от отговорните институции, свързани с преодоляването на усложненията от снеговалежите в областта на електрозахранването, водоснабдяването и пътната обстановка.

  За извършените до момента действия докладваха от Областно пътно управление, ВиК, „Енерго-Про“, ПБЗН, Пътна полиция и Областна дирекция на МВР, РУО, РЗИ, ЦСМП „БЧК“.

  Без вода в Община Разград са 6 населени места – селата Мортагоново, Ясеновец, Ушинци, Черковна, Недоклан и Радинград. В Община Кубрат – 9 населени места са без вода – Беловец, Божурово, Бисерци,  Мъдрево, Задруга, Звънарци, Горичево, Тертер, Точилари. В Община Лозница – селата Гороцвет, Веселина и Бели Лом все още са без вода, в Община Цар Калоян – с. Костанденец, както и редица населени места в общините Исперих и Самуил.  

  До момента без електричество са: в Община Разград – селата Черковна, Пороище и частично в с. Островче. В Община Исперих – частично в гр. Исперих, както и селата Бърдоква, Голям Поровец, Делчево, Драгомъж, Йонково, Лудогорци, Тодорово, Яким Груево и др. В Община Лозница – всички населени места са без електричество, освен гр. Лозница. Част от населените места в общините Самуил, Кубрат и Завет са изцяло или частично без електричество.  „Енерго-Про“ е мобилизирала всичките си 26 екипа за възстановяване на електрозахранването. „Най-сложни са авариите по далекопроводите Цар Калоян – Костанденец, Ясеновец-Черковна и към с. Синя вода, общ. Лозница. Аварийните групи работят активно, за да можем да възстановим електроподаването“, съобщи г-н Венцислав Илиев – началник отдел ЕРП – Север.

  Директорът на ОПУ – Людмил Янев информира, че всичките снегопочистващи машини са работили през изминалата нощ, но почистването беше затруднено, заради силния вятър и навяванията. Той добави, че почистването на пътищата се е забавило и заради множество закъсали автомобили и изказа становище, че за пореден път шофьорите не са подготвени за зимата, което затруднява работата на пътно-поддържащите фирми. Като най-проблемни участъци Людмил Янев определи отсечката Осенец-Цар Калоян, от главния път Русе – Разград, отсечката около с. Острово, от пътя Разград – Завет, отсечката около с. Ясеновец, по пътя Разград – Исперих, както и пътя Разград-Лозница.

  По последна информация от ОПУ все още са затворени всички изходи на гр. Разград, с изключения на направленията Разград-Търговище и Разград – Кубрат.

  Директорът на ПБЗН комисар Емилиян Станев съобщи за 32 евакуирани лица, закъсали в преспите с автомобили, както и за 34 евакуирани лица от закъсал автобус. Директорът съобщи още за 3-ма грузински граждани, които са закъсали до местността „Дервента“ и очакват да бъде отворен пътя. ПБЗН осигури верижен автомобил за извозване на нуждаещите се от хемодиализа от гр. Исперих до гр. Разград, както и съдействие на екипите на „Енерго- Про“ по възставовяване на електричеството. Имало е и паднали дървета, които са отстранени.

  „Рано сутринта с всички, които са на хемодиализа и с тежки хронични заболявания е установена връзка. Те имат нашите уверения, че тяхната спешна медицинска помощ, ако се наложи, ще им бъде оказана“, информира д-р Стойнов – зам. Директор на РЗИ – Разград.

  Директорът на ОД МВР комисар Ивайло Йовчев докладва, че на всички изходи на гр. Разград са организирани КПП-та за ограничаване движението извън града и призова гражданите да спазват инструкциите на полицията и да не подценяват зимната обстановка.

  Началникът на РУО – Разград Ангел Петков информира, че заради усложнената зимна обстановка и тежките метеорологични условия, със Заповед на министъра на образованието и науката дните 6 и 7 февруари са обявени за неучебни за всички учебни заведения в областта.

  Д-р Милена Кехайова съобщи, че всички структури на БЧК имат готовност за оказване на помощ на бедстващи.

  Всички участници в заседанието изказаха мнение, че няма основание за обявяване на бедствено положение.

  Заради усложнената зимна обстановка и невъзможността на екипите да почистят цялата четвъртокласна пътна мрежа общините Самуил и Кубрат са обявили бедствено положение. Решението е взето на заседание на кризисните щабове по бедствия и аварии.

   Областният управител Гюнай Хюсмен също изрази мнение, че няма основание за обявяване на бедствено положение на територията на областта. „Обстановката в областта е усложнена при зимни условия, но е изключително важно всички ръководители и представители на институции заедно да координираме действията си, да си свършим работата така, че да осигурим нормалното функциониране на инфраструктурата, електричеството и водоснабдяването във всички населени места на територията на област Разград“, каза още Областният управител.