дом Новини 2000 евро за всяко дете, родено в Гърция след 1 януари тази...

  2000 евро за всяко дете, родено в Гърция след 1 януари тази година

  0
  ДЯЛ

  С голямо мнозинство гръцкият парламент прие снощи законодателни промени, с които се отпуска еднократна помощ от 2000 евро за всяко дете, родено в Гърция след 1 януари тази година, съобщи АНА-МПА, цитирана от БНР.


  Тази разпоредба беше приета с гласовете на всички парламентарни групи освен МеРА25, която се въздържа.

  Условието за отпускане на помощта е майката да пребивава постоянно и законно в Гърция, уточнява в. „Етнос“.

  С новоприетия закон се променят и критериите за отпускане на три основни социални надбавки – за дете, за жилище и за планински и необлагодетелствани райони.

  С промените имигрантите, които живеят законно в Гърция, ще се нуждаят от 12 години данъчна регистрация, за да получават надбавки за дете и за наем. Досега този срок беше 5 години. Като допълнителен критерий за надбавките, освен подоходния, се въвежда и задължителното посещаване на училище от непълнолетните деца в семейството.

  Новата помощ при раждане е в контекста както на социалните мерки, така и на мерките, които предприема гръцкото правителство за справяне с демографската криза в страната. Гърция има застаряващо население както повечето страни в Европа, но демографската картина стана особено неблагоприятна след началото на икономическата криза, която от една страна намали средния брой деца, които ражда една жена в Гърция, а от друга – над половин милион гърци, предимно млади хора, заминаха за чужбина в търсене на работа и по-осигурен живот. От 2011 г. страната има отрицателен прираст, а през 2017 г. ражданията са били около 88 хиляди, докато смъртните случаи – над 124 хиляди.